KRISTIANSAND: — Planen er å sette opp denne filmen ja. Men den er kun kommet i ett eksemplar og må sendes rundt til landets kinoer etter tur, sier Even Benestad ved Kristiansand kino til fvn.no.

Selv om "Taxidermia" ennå ikke har fått grønt lys fra Medietilsynet, har flere kinoer i Oslo nå satt opp filmen. Ansvarlig for distribusjonen av filmen er kristiansanderne Aril Frøyseth og Frank Stavik i distribusjonsselskapet AS Fidalgo.

Kritikerrost

"Taxidermia" vakte oppsikt, og blant flere avsky, da den ble vist på filmfestivalen i Cannes i år. Sex-scener med dyrekadavre og utstopping av mennesker ble for sterk kost for enkelte. Likevel skamroses filmen av filmkjennere og i torsdagens utgave av Dagbladet har anmelderen trillet terningen til 6. Filmen betegnes her som en " sterk, provoserende og innovativ svart komedie. En satirisk film på høyt nivå."

VGs anmelder er ikke like begeistret, og mener den ungarske regissøren av "Taxidermia" spekulerer i grusomhet og spiller på publikums tålegrense. Terningen landet her på 3. I Aftenposten får filmen en solid firer.

I de mer hardbarkede filmmiljøene og blant tilhengere av det forhatte begrepet "smalfilm", er "Taxidermia" å betegne som et mesterverk.

Samfunnskritisk

— Dette er en utrolig god film, slagkraftig og provoserende. Man går aldri uberørt ut av kinosalen etter å ha sett den, uttalte distributøren Arild Frøyseth i AS Fidalgo tidligere i uken. Han mener filmens grusomhet forsvares med kvaliteten på det dypere innholdet. Filmen er samfunnskritisk og tar opp viktige temaer.

På Filmweb.no betegnes "Taxidermia" som årets filmbombe. "En åpenbaring, -en krukke av fortellerglede, svart humor og samfunnskritikk."

Så gjenstår det å se om Kristiansands filmpublikum har mage til å tåle verket, når det settes opp på Fønix en gang i nærmeste fremtid. Femretters middag i forkant av filmopplevelsen anbefales ikke...