KRISTIANSAND: — Ja, dette er forhold som det må ordnes opp i pronto, sier festivalsjef Daniel Nordgård.

For å oppnå en målsetting om å bli næringsdrivende stiftelse må Quartfestivalen få slettet 4,2 millioner kroner i gammel gjeld til kommunen og Cultiva. Det dreier seg om 1,7 millioner gitt av kommunen i mars 2005 i tillegg til 2,5 millioner Cultiva-kroner helt tilbake fra 2003. Klarer festivalen dette, kan den få innvilget søknaden til Stiftelsestilsynet om å bli næringsdrivende stiftelse.

Må overbevise

Dette fremgår blant annet av revisjonsberetningen for regnskapsåret 2006. Fædrelandsvennen har fått tilgang til dokumentet som er utarbeidet av Revisorgruppen Agder AS.

  • Vi er avhengige av å få slettet gjelda snarest. Klarer vi dette kan vi få inn private investorer. Vi må finne en måte å organisere oss på som sikrer kunstnerisk frihet, samtidig som det blir attraktivt for det lokale næringslivet å investere i festivalen, sier Nordgård. Han bedyrer at han har en «veldig, veldig, veldig god dialog» med det lokale næringslivet.

Siden høsten 2004 har Quartfestivalen mottatt til sammen 23,4 millioner kroner i lån og tilskudd fra kommune og Cultiva. Da er de 8,5 millionene i krisehjelp fra i sommer medregnet, mens utgifter til utbygging av Idrettsplassen på 7 millioner kroner kommer i tillegg. Nå gjenstår altså til sammen 4,2 millioner kroner i langsiktige lån.

— Hvordan kan kommunen og Cultiva være sikre på at dere ikke kommer og ber om mer penger neste år?

— Vi må klare å overbevise dem om at modellen vi sikter mot er god nok. Vi skal finne en måte å organisere driften på som gjør det fristende for næringsdrivende å investere, samtidig som vi beholder den kunstneriske friheten, sier Nordgård. Han føler seg sikker på at Quart i fremtiden skal kunne bære seg selv økonomisk.

Vil rette opp

Den ovennevnte revisjonsberetningen er (som vanlig) ikke nådig mot Quartfestivalen. Nok en gang fraråder revisor festivalen å drive videre for kreditors regning slik den har gjort de siste årene.

Den negative egenkapitalen står på 3.590.192 kroner tross overskudd på 222.873 kroner i 2006 og cirka en million kroner året før.

Dette synes revisor er langt under pari:

«Vi mener egenkapitalsituasjonen ikke er forsvarlig ut i fra risiko og omfang v virksomheten, jf. Stiftelsesloven §25, og at stiftelsen straks må tilføres egenkapital», heter det i beretningen.

Det er altså dette Daniel Nordgård nå vil rette opp, kanskje for godt.

— Vi har løpende samtaler med både Cultiva og kommunen, og signalene er gode. Nå arbeider vi for å presentere en så god forretningsmodell at gjelda kan bli ettergitt.

— Samtidig sier du at du skal ansette sju årsverk. Hvor skal du ta pengene fra?

— Det vil kreve en omfordeling av budsjettet, og jeg må sannsynliggjøre at jeg kan øke inntjeningen. Dette klarer andre festivaler, så det må gå an å lytte og lære, sier Nordgård og henviser til Roskilde-festivalen som et godt eksempel.

Påtroppende ordfører Per Sigurd Sørensen (H) har dette å si til saken:

— Jeg vil være med og legge grunnen for festivalen så godt som mulig fremover, men samtidig må de overbevise meg om at de klarer å stå på egne bein. Det hjelper dessuten ikke med all verdens gode forretningsmodeller hvis de ikke booker band som folk gidder å komme og høre på.