KRISTIANSAND : — Det å få oppmerksomhet, å bli lest, er ikke noe jeg tar for gitt. Jeg blir takknemlig når lesere og anmeldere tar prosjektet og boka på alvor, sier bokdebutant Birger Emanuelsen.

Denne uka ble forfatteren fra Tromøya trukket fram som en av årets beste debutanter i Stavanger Aftenblad. Klassekampen har meldt det samme tidligere. Og debutboka "For riket er ditt" begeistrer stadig nye anmeldere.

«Birger Emanuelsen har levert en av årets mest overbevisende skjønnlitterære debutbøker», skriver Stavanger Aftenblad. «En av høstens sterkeste debutantutgivelser", skriver Klassekampen. «Han mestrer antydningens kunst på utmerket vis», skriver Bergens Tidende. «En engasjert historieforteller med gode konflikter og forlokkende situasjoner [...] Han har samlet sammen en liten konfekteske med forunderlige vendepunkter» mener Vårt Land. Agderposten skriver: «De ti fortellingene oser av fortellerglede og evne til å formidle en historie», og triller terningkast fem.

Ikke skrivesperre

Novellesamlingen har handling fra hjemstedet Tromøya, gjennom ti fortellinger i løpet av 800 år. Men han får ikke skrivesperre av gode kritikker.

— Nei, jeg må forsøke å holde skriving og kritikk fra hverandre. Jeg vet hva jeg holder på med, og er trygg på det. Pappa blir veldig glad når jeg får gode kritikker, kanskje enda gladere enn meg. Mamma også. Anmeldere kommenterer noe jeg har produsert, noe jeg er ferdig med, sier Emanuelsen.

Fædrelandsvennens anmelder ga derimot terningkast tre for boka, og kritiserte inkonsekvent språkføring i boka.

— Jeg tar imot alle innspill, men jeg tror anmelderen og jeg har ulike vurderinger for godt språk. Korrekturfeil skal selvsagt lukes bort, men slike innvendinger forandrer ikke måten jeg skriver på. Hvis jeg skal være en hudløs type, som retter seg inn etter det alle liker, blir det veldig trist og kjedelig. Man kan ikke tilfredsstille alle.

— Det viktigste i litteratur er at det ikke blir et produkt av mange tilbakemeldinger, omskrivinger og kompromisser. Det skaper litteratur som er fullstendig uten personlighet. Det er enkeltpersoner, ikke komiteer, som skriver de beste bøkene, fortsetter han.

Etterlyser innspill

Faktisk hadde Birger Emanuelsen håpt på enda mer kritikk.

— Jeg hadde håpt at historielaget skulle komme en gjennomgang og gitt et innspill. Det hadde vært interessant. Selvfølgelig skal man ha rede på fakta, men en fortelling kan fungere selv om finnes skeivheter i bakgrunnsstoffet. Det er gøy å treffe folk som har peiling, og som reagerer på stoffet du bruker.

Forrige helg leste han høyt fra boka i Arendal.

— Når man leser teksten for et publikum, merker man energien. Når latteren kommer. Eller at folk trekker pusten når jeg leser noe dramatisk. Sånne små reaksjoner underveis. Men vi nordmenn er litt beskjedne, og det er ikke mange som kommer bort og snakker etter opplesning. Bortsett fra opplesning på pub. Etter noen pils åpner folk seg, sier Emanuelsen.

Nå holder han på med det som kan bli en roman.

— Historien er lagt til nyere tid i Aust-Agder. Jeg kan ikke fortelle hva den handler om, men håper det kanskje blir en roman, om det holder så langt. Det blir uansett en livsløpsberetning.