Kon-Tiki er det nye storverket til suksessduoen Joachim Rønning og Espen Sandberg, som fikk nær 1,2 millioner nordmenn til å se Max Manus på kino for fire år siden. Filmen til 93 millioner kroner har ordinær premiere over hele landet på fredag.

VGs anmelder, Jon Selås, triller terningkast fem og slår fast: ”Det er bare å stille seg i køen, folkens; den blir lang!”.

Han mener filmen har betydelig internasjonalt potensiale, og berømmer den som ”glimrende storytelling på et lettfattelig, internasjonalt filmspråk”.

En ny nasjonalfilm

”Kon-Tiki innfrir forventningene — og gir en god del ekstra. Dette blir en ny norsk nasjonalfilm!”, skriver han også.

OgsåAftenpostensPer Haddal gir filmen karakteren fem av seks mulige.”Kon Tiki flyter flott filmretorisk, er en visuell fryd og et eventyrlystent helte-epos i generøst bredformat”, skriver han.

Hollywood på norsk

Fem er også karakteren iDagbladet:

”Kon-Tiki er et glossy, havblått og ganske intenst guttedrama med skumle haier og smittsom eventyrlyst”, skriver filmanmelder Mikael Godø.

”Kon-Tiki er Hollywood på norsk og det er lite trolig at Norges dyreste film vil synke på kino”, legger han til.

Birger Vestmo, iNRK P3s Filmpolitiet,kaster også en femmer:

" Heldigvis er filmen akkurat som forventet, hvilket betyr at dette er et stort og bredt drama med historisk sus, der eventyrlysten tyter ut av filmruta.", skriver han.

Hvert bilde perfekt

Nettavisen/Bergensavisen holder seg til terningkast fem:

"Alt i alt har regissørduoen Rønning/Sandberg skapt et drama som formidler eventyret og heltedåden, men som samtidig også klarer å se med mer moderne øyne på kompleksiteten i det å forfølge en drøm så skånselsløst som Thor Heyerdahl gjorde det. Filmfortellingen fremstår Hollywoodsk i måten den skaper dramaturgi på. Hvert bilde er perfekt", skriver anmelder Nils Olav Sæverås.

En suksess

Samme terningkast girStavanger Aftenblad:

”Puh, det holder altså, i massevis. Kon-Tiki-filmen gjenskaper den dristige ferden for våre øyne og etterlater ny beundring for mannen som nektet å la seg stanse av advarsler om dumdristighet. Gratulerer, Rønning og Sandberg, dette kan vi gjerne kalle en suksess”, skriver anmelder Kristin Aalen.

Solid stormannsgalskap

Noe mer kritisk er Adresseavisens Terje Eidsvåg, som ender opp på karakteren fire under tittelen ”Solid stormannsgalskap”:

”Kon-Tiki lykkes brukbart i en krevende sjanger som norsk film sjelden begir seg ut i. At den derfor kan sies å være god til å være norsk, er i denne sammenheng ikke nedsettende ment. I større målestokk er den nok bedre i omfang enn dybde. Joachim Rønning og Espen Sandberg bekrefter at de behersker store pensler og eventyrlige historier. Det skorter mer på folk og følelser, men også der er det tilløp i Kon-Tiki som gjør den severdig og fascinerende, til tross for svakhetene”, skriver han.