NERVØS: Produsent David Holme ved Kilden Digital hadde hjertet i halsen da sendingen foregikk. Foto: Jon Anders Skau
VEGGPRYD: KSO tok seg godt ut på veggen i peisestua. Foto: Jon Anders Skau
KONTROLLROMMET: Bildeprodusent Peter Bjørn Nielsen (t.h.) ser utsnittene fra alle fem kamera på skjermen. Bak sitter lydtekniker Helge Stewart Bergstad. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: — Det er fantastisk hva de får til! Det er veldig hyggelig å få Kilden hit, sier Ingrid Ramsdal etter å ha sett og hørt KSO avslutte "Symfonisk lørdag V" med "Trollmannens læregutt". Konserten foregikk i Kildens konsertsal, men Ingrid hørte den i peisestua på Prestheia Omsorgssenter sammen med drøyt 20 andre beboere.

Den samme forestillingen fikk også beboerne på Sørlandets Rehabiliteringssenter i Eiken i Hægebostad se.Dette er den andre av fire Kilden-oppsetninger som er produsert og kringkastet av Kildens produksjonsteam.

— Dette er en sending i broadcastkvalitet, og jeg tror ikke dette har vært gjort i Norge før av noe annet symfoniorkester, sier David Holme. Han er leder av Kilden Digital, og har produsentansvaret for sendingen. Nå står han etter eget utsagn med "hjertet i halsen" og følger mottaket av lyd og bilder på Prestheia. Bortsett fra sju-åtte avbrudd på grunn av problemer med strømforsyningen lokalt, går det hele som det skal.

Snart stresset

Nede på Kilden har man rigget til et provisorisk kontrollrom i ett av møtelokalene, og her sitter lydtekniker Helge Stewart Bergstad og "suprer" lyden, Peter Bjørn Nielsen er bildeprodusent og Leann Currie er script.

— Se her, sier Nielsen idet Fædrelandsvennen besøker kontrollrommet før sending. Han peker på skjermen sin hvor han kan se utsnittet fra alle de fem kameraene som er i bruk.

— Tre er håndholdt og to står stille. Om ti minutter kommer jeg til å bli veldig stresset, for da er det bare ti minutter til sending, sier Nielsen.

Både Vest- Agder fylke og Kristiansand kommune har bidratt til å finansiere fire prøvesendinger fra Kilden med 150.000 kroner hver i år. Den første gikk til Arendal sykehus i vår. Den neste blir til barneavdelingen til Kristiansand sykehus i forbindelse med Egner-jubileet, og den fjerde er ennå ikke spikret.

For flest mulig

— Du må få med at IT-avdelingen i Kristiansand kommune virkelig har kastet seg rundt for å få til dette, sier produsent Holme. Det er meningen å gjøre denne typen overføringer tilgjengelig for flest mulig institusjoner, men det avhenger samtidig av at den enkelte institusjon skaffer seg det nødvendige utstyret. Tanken bak prosjektet er å gjøre det som skjer på Kilden tilgjengelig for flest mulig, også dem som kanskje har vansker med å komme seg til konserthuset for egen maskin.

— Det skal kunne taes ned på samme måte som man tar inn vanlige fjernsynssendinger, med en mottager av tilsvarene type som en get-boks, sier Holme. Teknologien er utviklet lokalt og i England.

I peisestua på Prestheia tar KSO og dirigent Øyvind Bjorå seg godt ut på den høyoppløste storskjermen, og Ellinor Ledangs tå vipper i takt med Edvard Griegs "I Dovregubbens hall". Men når crescendoet mot slutten kommer, må hun holde seg for ørene.

Ikke noe problem

— Tenk at dette skulle skje her. Det er vanskelig å følge med når de spiller fort, men dette var virkelig en opplevelse, sier Ellinor når den siste applausen har stilnet.

Borte i sofaen sitter Ingrid Ramsdal og gleder seg til den neste overføringen.

— Hva likte du best i dag?

— Alt sammen!

— Har du vært i Kilden før kanskje?

— Nei, det skulle jeg så gjerne vært, men jeg har fått en liten skade i beinet, så det er vanskelig.

— Det var jo ille.

— Nei, det er ikke ille. Det er da ingenting, sier Ramsdal.