LINDESNES: – Han var juvelen, den beste vi hadde, sier en av dem som virkelig kjente Askildsen godt, Geir Berdahl – forlagssjef i Oktober fra 1979 til 2015.

Etter at Kjell Askildsen i 1953 debuterte med novellesamlingen «Heretter følger jeg deg helt hjem» har Askildsen utgitt en lang rekke romaner og novellesamlinger.

For sine verk har han vunnet en rekke priser, blant annet Kritikerprisen to ganger og Brages hederspris (1996). I 2009 mottok han Svenska Akademiens nordiske pris.

Askildsens siste bok (Vennskapets pris) ga han ut som 86-åring i 2015.

Betydd mye for Mandal

– Det var en trist nyhet å få. Kjell Askildsen har betydd mye for Mandal spesielt og hans forfatterskap like mye for Norge som sådan, sier kultursjef i Lindesnes, Alfred Solgaard.

– Vi hadde stor glede av å få han på besøk til byen vår flere ganger etter at han ble eldre, sier Solgaard.

Hedret Askildsen

Kulturhuset Buen har gjort flere ting for å hedre Askildsen. Det man legger merke til mest, er inskripsjonen «Heretter følger jeg deg helt hjem» som står på flere av vinduene ved inngangspartiet.

Kjell Askildsen holdt tale utenfor kulturhuset Buen i Mandal 2015. Bak på vinduene står navnet på den kontroversielle boka hans, «Heretter følger jeg deg helt hjem». Foto: Jarle R. Martinsen

Det henspiller på hans bok fra 1953, en bok som skapte mye furore.

– Den inneholdt noen småerotiske skildringer som ikke falt i god jord, sier Solgaard.

Døpte etter ham

I tillegg ble plassen mellom Buen og elva døpt Kjell Askildsens plass. Inne i biblioteket er det en byste av ham.

På toppen av det hele kan du lese hans korteste novelle, «Mennesker på kafé», når du går inn svingdøra. Der står hele novellen skrevet inn på glasset.

I Alf van der Hagens bok om Askildsen, «Et liv», forteller han at han ble kastet ut av Mandal – i alle fall indirekte – i forbindelse med utgivelsen av «Heretter følger jeg deg helt hjem».

Mistet jobben

Biblioteket forbød samlingen og den ble fjernet fra utstillingsvinduet hos bokhandleren. Hans egen far, lensmannen i byen, brente boken.

På toppen av det hele mistet han jobben som turistsjef.

Til Fædrelandsvennen i 2015 sa Askildsen at han ikke var bitter på behandlingen i Mandal.

– Nei, tvert imot. Jeg vil vel si at det jeg gikk gjennom den gangen var med på å bygge meg opp til den forfatteren jeg etter hvert ble, sa han.

Kjente hverandre i over 30 år

En av de som virkelig kjente Askildsen godt, var Geir Berdahl, tidligere forlagssjef i Oktober.

– Jeg kjente Kjell i over 30 år. En ting var at jeg tok imot hans noveller, men vi hadde også et dypt vennskap, sier Berdahl.

De skulle ha møttes denne helga.

– Det hadde i så fall blitt første gang på over et år på grunn av pandemien, sier han.

Ifølge Berdahl betydd Askildsen utrolig mye for forlaget Oktober.

– Han var juvelen, den beste vi hadde, sier han.

Ingen nag til Mandal

Berdahl beskriver Askildsen som en rolig type som brukte god tid på sine verker.

– Han var absolutt åpen for å endre på manuset når han kom, men det var ikke noe å rette – novellene ble trykket som de var, sier han.

– Merket du noe til de anstrengte båndene han hadde til Mandal?

– Jeg visste jo om det som skjedde etter hans bokutgivelse i 1953, og han nevnte nok dette temaet i årenes løp. Men noe nag til Mandal merket jeg ikke noe til, sier Berdahl.

– Stor glede

Ordfører Even Tronstad Sagebakken forteller at han har lest en rekke av Askildsens noveller.

– Språket er kort og konsist. Det har vært en stor glede å lese hans verker, sier han.

Sagebakken sier Askildsen er i rekken av store kunstnernavn som preger Mandals historie.

– Derfor er jeg glad for at vi i 2015 fikk hedret ham skikkelig med å oppkalle plassen foran Buen etter Askildsen, sier Sagebakken.

– Godt å tenke på

Kulturredaktør i Fædrelandsvennen, Karen Blågestad, sier det slik:

– For å spille på tittelen på hans debutbok – Askildsen fikk følge helt hjem. Han har hatt en stor leserskare, både nasjonalt og internasjonalt, som har fulgt hans forfatterskap helt til endes. Det er godt å tenke på nå, når han har gått ut av tiden.

– Askildsens fortettede og minimalistiske fortellinger var interessante og relevante helt til siste utgivelse. Han har vært en stille, men veldig stor stemme i norsk litteraturhistorie, sier Blågestad.

– Stor forfatter

Kristiansand-forfatter Gaute Heivoll sier at Kjell Askildsen var en stor forfatter som har hatt sterk påvirkningskraft på flere generasjoner forfattere.

– Han har også vært viktig for meg. Jeg tror det er mange forfattere som i dag kjenner både takknemlighet og vemod, sier han.

Forfatter Kjell Askildsen døde torsdag, 91 år gammel. Foto: Heiko Junge / NTB