KRISTIANSAND: — Det er forskjell på "need to have" og "nice to have". Med årets festival går vi på en måte tilbake til utgangspunktet, sier styreleder Arne Bang i Punkt.

Festivalen for eksperimentell musikk gikk på en pengesmell etter fjorårets storslagne arrangement på Kilden, og har ikke lenger råd til 185.000 kroner i sceneleie. I stedet går årets festival på Kick 6. - 8. september, foruten en "hovedkonsert" i sal 1 på Fønix kino.

Dette skjer med et bookingbudsjett som er skåret ned fra fjorårets millionbeløp til 400.000 kroner. Årets totalbudsjett er på 2 millioner kroner.

— Dere er altså sparebluss?

— Jeg vil ikke bruke det ordet. Vi arrangerer Punkt innenfor en ramme som er riktig for oss nå, og vi arrangerer en festival som er kunstnerisk fullt ut forsvarlig. Når vi presenterer programmet neste uke vil du se at det kanskje er det beste vi har hatt, sier Bang.

Som vanlig vil de kunstnerisk ansvarlige Erik Honoré og Jan Bang trekke veksler på kjennskap og vennskap til musikere og artister av internasjonalt format.

Eno ble dyr

2012 skulle bli året Punkt tok steget opp en divisjon. De hadde sikret seg verdensstjernen Brian Eno som kurator, og bookingbudsjettet var doblet til en million kroner.

Dette i kombinasjon med at festivalen ble arrangert i Kilden var ventet å trekke betydelig flere publikummere enn tidligere.

Og Punkt 2012 ble en omdømmemessig suksess, ikke bare for Kilden og arrangørene, men også for Kristiansand.

Arrangementet har i flere sammenhenger blitt trukket fram som et symptom på Kristiansands nye status som et kulturelt og musikalsk kraftsenter.

Heder og ære hjelper imidlertid ikke når inntektene svikter.

Akutt krise

I stedet for de budsjetterte 750.000 kroner i billettinntekter fikk man bare inn 300.000 som ikke er stort mer enn det siste året festivalen ble arrangert i det nå nedlagte Agder Teater.

Med en drøy million i gammel gjeld fra underskuddene i 2005 og 2006 ble likviditetskrisen dermed akutt for Punkt, og man har brukt vinteren til å komme til en forståelse med kreditorene.

Kilden var altså en av dem med 185.000 kroner utestående i sceneleie. En tilsvarende sum i artistovernatting til Hotel Norge ble også stående ubetalt.

— Det stemmer at vi har blitt enige om en betalingsplan med Punkt, og dialogen har vært ryddig hele veien. Det gjenstår fremdeles ett avdrag, bekrefter Gunnar Grimstad, daglig leder av Kilden Kulturdrift.

Både han og Punkt-styreleder Arne Bang holder muligheten åpen for at Punkt kan vende tilbake til Kilden.

— Vi har ikke slått igjen noen dører for Punkt. De har valgt å flytte festivalen ut av Kilden i år for å få kontroll på økonomien. Det er voksent gjort, sier Grimstad.

Cultiva-redning i '09

Punkt har hatt vanskelig økonomi helt siden første gang den ble avviklet i 2005, og har flere ganger vært på nippet til å gå overende. De tre første årene festivalen ble arrangert, fikk den oppstartsstøtte på til sammen 1,7 millioner kroner fra Cultiva.

I 2008 besøkte Brian Eno Punkt for første gang. Arrangørene håpet at den verdensberømte artisten ville hjelpe dem ut av dumpa, men i stedet ble det enda verre.

Etter Punkt 08 var det nemlig full krise for festivalen med et akkumulert underskudd på 1,2 millioner kroner etter de fire første årene.

Hadde ikke Cultiva gitt Punkt 450.000 kroner i ekstraordinært tilskudd høsten 2009 hadde den vært historie.

Men denne gangen har ikke Punkt kunnet gå til Cultiva med problemene, og akkurat nå er den samlede gjelda på 730.000 kroner.

— Vi i styret har personlige lån på 240.000 kroner, samtidig som festivalen skylder banken 480.000 kroner, sier Arne Bang.

— Har det vært aktuelt å bruke Agder Teater igjen?

— Nei, vi kan ikke det. Men det hadde vært en perfekt arena for oss. Nå skal det også sies at sal 1 på Fønix jo minner en god del om Agder Teater.