KRISTIANSAND: — Dette er som en drøm som blir til virkelighet, som vil bidra til gjensidig kontakt på tvers av ulike kulturer og nasjonaliteter, sier Cynthia Trydal som blir omtalt som festivalens mor og initiativtaker.

— Innvandrerne i byen må vise interesse for dette selv også, vi har en plikt til å integrere oss. Det må gå begge veier og det vil denne festivalen bidra til. Det blir rett og slett en folkefest, tillegger hun.

MUSIKALSKE RØR: Kanskje du også vil spille på rør med Neal Fullerton? Da bør du dukke opp på Torvet på lørdag. Foto: Kjartan Bjelland

Envy og Erik Faber

Lørdag 29. juni vil Torvet bli fylt opp av kulinariske og musikalske opplevelser fra alle verdenshjørner. Fra kl 11 til 23 vil artister som Envy, Neal Fullerton, Anbjørg Lien og Bjørn-Ole Rasch, Erik Faber og flere kjente navn innen world music-sjangeren spille fra scenen — til lukten (og smaken) av mat fra blant annet Somalia, Eritrea, Thailand, Columbia og Tyrkia.

— Det blir flere hundre meter med matboder, og nye artister på scenen hele tiden. Selv om alle jobber frivillig er det mange som faktisk har ringt og spurt om å få lov til å være med på dette, sier frivillig medhjelper, Lasse Hammer.

— Vi håper selvfølgelig at dette skal bli en årlig tradisjon og det er viktig at det skal være alkoholfritt, familievennlig og gratis for alle. Tanken er at festivalen skal få frem alt hva byen vår har å by på av kultur, i alle mulige retninger. Vi har aldri tidligere hatt noe arrangement i byen der alle miljøer er med på å skape noe slikt sammen, så dette er helt unikt, smiler han.

Finansiert på flytur

I tillegg til støtte fra kommunen, er det Kurt Mosvold som har hjulpet festivalen med finansieringen. Da han reiste til Dubrovnik på Sparebanken Pluss' årlige kundetur manglet han 150.000 i sponsormidler. 30 av passasjerene bestemte seg da for å hente fram sjekkheftet og spytte i 10.000 kroner fra sine respektive bedrifter. Da han gikk av flyet i Kristiansand hadde festivalen fått inn 300.000.

— Jeg er opptatt av å få frem det positive som innvandrerne tilfører Kristiansand, i tillegg til arbeidskraft, at det er en berikelse for byen vår. Vi hører jo stadig om det negative. Denne festivalen tror jeg vil kunne bety mye for integreringen mellom kristiansandere og de 168 nasjonalitetene som er representert her i byen, har Mosvold tidligere uttalt til Fædrelandsvennen.

Starts A-lag skal bidra

Dukker du opp på Torvet til lørdag vil også brasiliansk dans, libanesisk magedans, hiphop-show og afrikansk djembe show stå på menyen. I tillegg skal spillerne fra Starts A-lag delta, med et innslag som foreløpig er hemmelig.

— Flere andre byer i Norge har allerede slike type arrangement, så det skulle bare mangle at vi også skulle ha det. Dette blir en unik møteplass for hele byen. Nå er det til og med meldt sol fra morgen til kveld, så dette blir bare strålende, forteller bookingansvarlig Louise Pariggi.

Målet er at vi etter hvert kan utvide til tre dager med internasjonal folkefest, avslutter hjernen bak det hele, Cynthia Trydal.