MARITIMT: Det blir mange turer fra Ny-Hellesund og inn til fastlandet for Knut Walle i løpet av sommeren. I år er også monologen hentet fra det maritime miljøet. Foto: Torstein Øen

SØGNE: — Jeg har aldri gjort Gabriel Scotts historier om Pider Ro, men jeg har hatt boka høyt i bunken, sier Knut Walle.

De siste tolv somrene har Walle satt opp monologer i Udhavn Teater av forfattere som Fjodor M. Dostojevskij, Franz Kafka, Hjalmar Söderberg og Morris Panych. Denne sommeren blir det lokalt stoff, nemlig Gabriel Scotts kjente historier om Pider Ro.

— Mange har fremført historiene, og mange kjenner dem. I min profesjon er det visse ting man klør etter å gjøre, og nå er det min tur, sier skuespilleren.

— Jeg håper folk kan ta i mot historiene en gang til. Det blir jo forskjellig ut i fra hvem som gjør det, legger han til.

Drøyt 30 forestillinger

MARITIMT: Det blir mange turer fra Ny-Hellesund og inn til fastlandet for Knut Walle i løpet av sommeren. I år er også monologen hentet fra det maritime miljøet. Foto: Torstein Øen

Walle holder til i den gamle skolestua i Ny-Hellesund. Årets oppsetning har premiere førstkommende lørdag, og skal spilles hver onsdag, fredag og lørdag i juni, juli og august og helt fram til 7. september. Med plass til 40 mennesker på hver av de drøyt 30 forestillingene, blir det over 1000 publikummere for Walles monodramateater. Flere av forestillingene pleier nemlig å bli utsolgt, og det er gode muligheter for ekstraforestillinger.— Det blir et møte mellom en som sitter i en holk og forteller og en forfatter blant publikum. Jeg skal kåsere litt om det møtet, i tillegg til historiene, sier Walle, og fortsetter:

Fantasifullt og voldsomt

— Det er meget fantasifulle fortellinger, om voldsomme ting som har skjedd på havet. Men Pider Ro kom seg aldri til sjøs. Men han ble nok inspirert av alle de han så i havna.

— Hvorfor valgte du historiene om Pider Ro?

— For å være helt ærlig, så strevde jeg noe voldsomt med å finne noe. Jeg falt ikke for det som kom fra forlaget, det var så urbant. Så da ble det å se seg tilbake, og boka med Pider Ro den lå på pulten og irriterte meg. Den boka har jeg glede av, og jeg regner med å få publikum med på det, sier østlendingen, som gjør sørlending av seg hver sommer.