KRISTIANSAND: — Hva slags muligheter har dere for å ha arrangementer her, spurte kulturminister Hadia Tajik biblioteksjef Ann Kristin Undlien da hun ble vist om på Kristiansand Folkebibliotek fredag ettermiddag. Kulturministeren la inn et besøk her under fredagens sørlandsrunde som også omfattet åpning av idrettsrådskonferansen og samtaler med tillitsvalgte i kulturskole og KSO.

Bibliotekene er et erklært fokusområde for regjeringens Kulturløftet 3 som den nå går til valg på. Etter å ha reist rundt i alle landets fylker og lyttet til behovene fra kulturutøverne ble planene lagt fram 11. august.

Demokratisk bibliotek

FAN: Rafael Tomas Molinski med sønnen Uriel Michael hadde forhåndsstemt, og på vei ut møtte han kulturministeren. Hva han hadde stemt ville han ikke si til Fædrelandsvennen. Foto: Sondre Steen Holvik

Da sa kulturminister Tajik at regjeringen ønsker å styrke folkebibliotekenes rolle som en viktig møteplass og sentral demokratisk arena. De skal også få et klarere samfunnsoppdrag som arena for læring og kulturopplevelser.— På hvilken måte kan et bibliotek fungere som demokratisk arena?

— Dette biblioteket har gode planer for samarbeid med Kristiansand Kunsthall (i fjerde etasje i samme bygning red. anm). Det er veldig godt besøkt allerede med 500.000 utlån i året. Det har en meget sentral plassering, og det har derfor stort potensial for å fylle en slik rolle, sa kulturministeren. På vei gjennom lokalene hadde hun da også hilst på fans som var innom for å forhåndsstemme i bibliotekets andre etasje.

Penger?

— Hvordan kan regjeringen legge økonomisk til rette for dette så lenge folkebibliotekene er kommunalt finansierte?

— Det kan vi gjøre på to måter: Vi kan styrke kommuneøkonomien slik vi også har gjort de åtte siste årene med 60 milliarder kroner. Vi gir også penger til folkebibliotekene gjennom Nasjonalbibliotekets støtteordninger. Disse omfatter blant annet prosjekter for å øke lesegleden. Det viktigste er likevel at vi nå får på plass en nasjonal strategi for bibliotekene, og blir enige om hva vi trenger for å løfte dem, sa kulturministeren til Fædrelandsvennen.

Litteraturhus

Biblioteksjef Undlien hadde da fortalt utførlig om planene for ombygging og oppgradering av det etter hvert tilårskomne bygget fra 1979: Hun hadde fortalt at biblioteket var det første til å få avtale om innkjøp av bøker på engelsk, og ikke minst at muligheten for å lage arrangementer for mange mennesker øker dramatisk hvis man samarbeider med Kristiansand Kunsthall på toppen av bygget.

— Vi arbeider også med planer om å få til et litteraturhus i Kristiansand, og vår favoritt er å få det på toppen av biblioteket, sa Undlien som sitter i komiteen for det planlagte litteraturhuset. Visjonen går ut på å bygge en femte, tilbaketrukket etasje med utvendig glassheis opp.

Kulturministeren måtte imidlertid stolpre på høye hæler opp alle trappene til fjerde etasje for å se hvor store lokalene i Kristiansand Kunsthall er. Her ble hun vist rundt av leder Cecilie Nissen.

— Med små justeringer kan vi få brukt dette huset mye mer, sa Nissen.