GRIMSTAD: — Det blir en høyst utradisjonell film om Club 7. Det ligger forventninger til filmen, men jeg tror publikum får noe helt annet, kanskje det motsatte av det de forventer, sier Even G. Benestad.

Fredag var han og kollega August B. Hanssen på Kortfilmfestivalen i Grimstad for å presentere utdrag fra den kommende dokumentaren om Club 7. Slik beskriver de to Grimstad-karene filmen i festivalkatalogen:

"Club 7" er en utradisjonell film om et utradisjonelt sted. "Club 7" er en symfonisk og assosiativt skildret film fra stedet som har blitt beskrevet som 20 år med kontinuerlig improvisasjon. "Club 7" er et opprør mot den tradisjonelle dokumentaren og en visuell hyllest til en av Norges mest sentrale, og forbigåtte, kulturrevolusjoner.

— Club 7 ble sett på som en provokasjon på 60-tallet. Filmen vår kan bli sett på som en provokasjon for dem som var der. Men da har vi i hvert fall fått til noe, sier Benestad.

— Hovedmålet har ikke vært å provosere, men mange føler de eier historien om Club 7, skyter kollega Hanssen inn.

50-årsjubileum

Filmen har blitt fullfinansiert gjennom NFIs ordning "Nye veier til dokumentarfilm", og blir ferdig i løpet av året.

— Vi er inne i siste runde med klipping nå. I år er det 50-årsjubileum for Club 7, så det passer bra. Vi har snakket om å ha premiere på Stenersen eller på Kongen, sier Hanssen.

Club 7 var gjennom sine drøye tjue leveår motkulturens mest markante forum, og det finnes folk i flere forskjellige samfunnslag i dag som var innom kultursenteret. Stedet startet på Kafé Rene, men ble etter hvert flyttet til Drammensveien 64, Edderkoppen og restaurant Kongen. Fra 1972 fikk kultursenteret faste lokaler i Café Stenersen.

— Kongen var det stedet som hadde mest betydning i forhold til musikken, og Club 7 handlet mye om musikk. Det var inngangen til europeisk musikk, sier Benestad.

Musikk blir viktig

Musikk blir også viktig i dokumentaren. Filmen vil bestå av mye arkivmaterial de to regissørene har fått tak i, satt sammen med musikk komponert av duoen Stein Johan Grieg Halvorsen og Eyvind Andreas Skeie. De to har blant annet komponert musikk til spillefilmene "Kurt blir grumsom" og "Kong Curling".

— Da vi lagde "Pushwagner" var det en typisk portrettdokumentar av kunstneren Pushwagner. Nå skal vil lage et portrett av stedet Club 7, sier Hanssen, og legger til at de bruker personer i dokumentaren, men at de ikke blir sentrale. Det blir stedet Club 7. ## Fersk NFI-konsulent

For Benestads del er dette den siste filmen han lager før han blir nødt til å ta en pause i filmskapingen. Fra januar startet han som dokumentarkonsulent hos NFI, og han har allerede lest gjennom 100 ulike dokumentarprosjekt.

— Jeg prøver å finne dokumentarer som er litt annerledes, som forteller noe litt mindre selvsagt. Dokumentarer trenger ikke alltid være så alvorlige. Det går an å hygge seg også, avslutter den ferske NFI-konsulenten.