REFUSERT: "Fantasihjelmen" til Tori Wrånes ble for sterk kost. Foto: PRIVAT

KRISTIANSAND: — Det var en stor overraskelse å få henvendelsen, sier Stausland til Fædrelandsvennen.

Kunstneren fra Kristiansand flyttet fra Sørlandet i 1978, og har med hovedsete i Basel i Sveits skapt seg en betydelig karriere i Europa. Hun er imidlertid kjent for flere utsmykninger her hjemme, og kunsten hennes pryder både Universitetet i Agder, Vågsbygd videregående skole og kulturhuset i Arendal. I tillegg er hun representert med flere verk på Sørlandets Kunstmuseum.

Mette Stausland (57) var fullstendig ukjent med rabalderet rundt skulpturen "Fantasihjelmen" da hun fikk spørsmål om å lage kunst til Roligheden.

— Nei, det hadde jeg ikke hørt om i det hele tatt, sier Stausland på telefon fra Basel.

— Men jeg synes det er veldig morsomt å ha fått oppdraget, og gleder meg til å ta fatt, sier hun.

Ramaskrik

Det var den nye lederen for kunstutvalget for Roligheden gård, Harald Fenn, som i mai fikk i oppdrag å lete etter en kunstner som kunne erstatte Wrånes, etter at forsøkene på å få henne til å omarbeide skulpturen hadde strandet.

Da var det gått et helt år siden den ble plassert på den nye barnehagens tak og vakte ramaskrik fordi noen foreldre mente den liknet en mann med skytevåpen. Det daværende kunstutvalget, med fotograf Sidsel Jørgensen i spissen, nektet også å godkjenne den fordi de mente den avvek for mye fra det opprinnelige utkastet.

Både Tori Wrånes og Kristiansand kommune engasjerte i fjor høst advokater i kampens hete, men alle forsøk på å komme til enighet om skulpturen strandet. I vår ble stridsøksen begravet, og Harald Fenn startet en ny prosess:

— Jeg foreslo sju-åtte kunstnere, og det var Mette Stausland som falt mest i smak, sier Fenn som sitter i utsmykningsutvalget sammen med prosjektleder Morten Stensrud i Kristiansand Eiendom, enhetsleder Anne Hagen fra barnehageetaten og enhetsleder Sissel Høyvik Hauso fra fritidsetaten.

Blanke ark

For å starte med helt blanke ark, er det besluttet å flytte utsmykningsprosjektet til bydelssalen som sammen med barnehagen og våningshuset utgjør Roligheden gård på Lund.

— Jeg har sommerhus i Nord-Jylland, og tok båten til Kristiansand for å se på lokalet. Det så veldig greit ut, og jeg vil lage en stor tegning der jeg jobber med akrylfarger direkte på veggen, sier Stausland. Foreløpig er verket bare på skissestadiet, men hun kommer til byen senere i høst for å jobbe på stedet.

Verket vil måle hele fem ganger fire meter, og dermed bli et dominerende element i bydelens storstue.

— Med den store, dynamiske tegningen til Mette Stausland vil salen få et festpreg, og med denne løsningen prøver vi å gi den identitet som bydels- og kultursal, sier Fenn.

Kunstbudsjettet for Roligheden gård var opprinnelig på 390.000 kroner, og Tori Wrånes fikk to trededeler av dette for skulpturen som til slutt ble vraket. Nå har Kristiansand kommune stilt 150.000 kroner til rådighet for det nye prosjektet. I tillegg har statens fagorgan for kunst i det offentlige rom, KORO, bevilget 160.000 kroner, slik at totalbudsjettet er 310.000 kroner.