KRISTIANSAND: — Det vi ønsker er å stimulere til økt produksjon for barn og unge. Nå har vi fått NRK med på banen, og nå håper vi lokale filmskapere også melder seg på. Vi håper på den måten vi kan være med å øke produksjonen og filmmiljøet på Sørlandet, sier Frank Mosvold, styreleder i Barnefilmfestivalen, som har vært en av pådriverne for manuskonkurransen.

Barnefilmfestivalen har i mange år hatt et samarbeid med NRK Super. Det har resultert i filmer som "Bestevenner" og tv-serier som "Vaffelhjarte" og "Hubert". Nå er målet å få fram ideer som kan bli til nye tv-serier. Fra Sørlandet.

— NRK sier at filmer fra Sørlandet er underrepresentert, og at de ønsker flere filmer fra vår landsdel, sier Mosvold.

— Vi er alltid på jakt etter gode produksjoner fra hele landet, og det er riktig at vi ikke har fått så mye tilbud fra Sørlandet. Jeg håper dette kan inspirere til en liten innsats. Det er en vinn/vinn-situasjon om dette skulle resultere i en produksjon, sier Gitte Calmeyer, prosjektsjef for barne- og ungdomsprogrammer i NRKs eksternproduksjon.

EMMY-NOMINERT: Serien "Stikk!" ble produsert av Nordisk Film, og var tidligere i år nominert til Emmy-pris. Serien er et eksempel på serier som er eksternt produserte for NRK. Foto: NRK

Som "Tuva frå Tarva"

Manuskonkurransen arrangeres i samarbeid med Sørnorsk filmsenter. Det er derfor et krav om at handlingen skal utspille seg på Sørlandet eller i Telemark, og serien skal produseres av eller med involvering av produsenter og stab fra landsdelen.

— Vi har flere mennesker som kan lage dette her nede, og forholdene ligger til rette for en slik produksjon. Selve historien, og at det er noe vi kan kjenne oss igjen i, er det viktige. Serien som "Tuva frå Tarva" eller "Fjellgården i Trollheimen" er eksempler på gode serier med lokal forankring og noe lignende kan også vi få til, mener Kirsten Bonnén Rask, daglig leder ved Sørnorsk filmsenter.

— Vi har forventninger om at det kommer inn noen gode manusforslag. Barneproduksjon er ikke noe de fleste produsenter driver med, men kanskje noen gjennom dette kan tenke at de gjerne skulle drive mer med det, sier Calmeyer.

- Styrke med NRK i ryggen

Frank Mosvold har gjennom sitt produksjonsselskap Kool Produktion fått mye hjelp fra NRK Super, med sine tv-serier "Elleville Elfrid" og "Hubert". Nå håper han flere kan nyte godt av ekspertisen.

— Det er fantastisk at NRK Super er så aktivt inne i Barnefilmfestivalen. Det er noe av styrken vår at vi har dem i ryggen. For egen del har NRK Super vært gode til å presentere mine serier for utenlandske tv-kanaler. NRK Super er en åpen organisasjon som er villig til å hjelpe med tv-serier for barn og ungdom, sier Mosvold.

Kirsten Bonnén Rask og Sørnorsk filmsenter tar i mot forslag fram til 5. april. Etter det vil den danske senterlederen plukke ut de beste prosjektene. De får så muligheten til å presentere seg for NRK Super under årets Barnefilmfestival, som arrangeres fra 23. til 27. april.

— Men det å komme med et godt manus i denne konkurransen er ikke ensbetydende med at ideen blir produsert. Det blir vurdert opp mot andre forslag som kommer inn fra resten av landet, avslutter Calmeyer.