— Det er en spydig stemme fra den kulturen som kun dyrker seg selv. Den handler om en selvsentrert, egoistisk, ekkel type som bare bryr seg om seg selv og vil tjene penger på alt, sier forfatter og musiker Terje Dragseth.

— Politisk ladet?

— Ja, det er den. Det er en kommentar, blant annet til visse lokale politikere som bare tenker på å tjene på alt. Teksten stikker en nål i liberalismens verste attityde.

Dragseth snakker om låten "Mye bedre nå" som han har laget sammen med Knut Nærum og produsent Morten Martens. Sangen er et bidrag til konkurransen om å bli "Jubileumslåten" som kåres i juni.

The Clash

Det er som kjent hundre år siden man fikk allmenn stemmerett i Norge, og for å skape ytterligere engasjement rundt dette har Stemmerettskomiteen fått populærkulturen på banen med en låtkonkurranse.

Tekstforfatter Knut Nærum beskriver teksten sin slik til Fædrelandsvennen:

— Den handler om når markedsliberalismen brer seg inn i familien. Teksten forteller historien til en mann som nedbemanner familien sin.

Dragseth laget en skisse med gitar og vokal til Nærums tekst, og tok kontakt med produsent Morten Martens.

— I løpet av fire timer laget vi en låt som vi er veldig fornøyd med, med referanser til The Clash, The Aller Værste og Dr. John, sier Kristiansand-artisten.

Det er Dragseths bandprosjekt I sing my body electric som fremfører låten.

— Det er utrolig gøy å lage en catchy låt som også kan bli radiovennlig, sier han.

— Den er rett og slett litt kommers, altså?

— Tja, i den forstand at den er veldig fengende. Vi ønsker jo å lage musikk som når ut, men samtidig være kompromissløse, sier Dragseth.

Også Knut Nærum er fornøyd med resultatet.

— Jeg synes det ble kjempetøft. Det minner meg om det beste fra tidlig 80-tall. Det er nok en del band fra den tiden som vi liker begge to, og jeg ser Terjes referanse til The Clash, sier satirikeren.

VOKALIST: Terje Dragseth fremfører "Mye bedre nå" med sitt band I sing my body electric. Foto: tore-andré baardsen

Etterlyser høyre og sentrum

Prosjektleder for Jubileumslåten, Mira Svartnes Thorsen, etterlyser flere bidrag fra låtskrivere over hele landet.

— Det har kommet en del låter, men jeg vil likevel si at vinnersjansene er store. De bidragene vi har fått er feiende flotte, men jeg hadde jo gjerne sett at det var litt flere. Vi har fått bidrag fra Sørlandet, Bergen og Oslo, men det hadde vært hyggelig med noen fra andre deler av landet også.

Kriteriene for Jubileumslåten er definert som tidløs og politisk, men uten sjangerbegrensninger. Svartnes Thorsen har fått bidrag innen både pop, rock, viser og hiphop, men synes det politiske spekteret burde være større.

— Jeg savner bidrag fra sentrum og høyresida i politikken. Er det bare venstresida som er opptatt av moderne musikk? Vi har prøvd å få bidrag fra alle politiske leire, fordi vi vil ha en variert mengde låter som gjenspeiler samfunnet. Og der er mangfoldet stort, sier hun.

Fristen for å sende inn bidrag er 1. april.

Produsent: Morten Martens har vært med å lage musikken til "Mye bedre nå". Foto: Lars Hoen