KRISTIANSAND: – Jeg husker at jeg gledet meg til å bli stor nok til å være med på UKM, sier Sigrun Tara Øverland.

I dag har hun mange jern i ilden, både med bandet Tara og sammen med Nils Olav Drivdal i Evan Seleven.

– Utrolig stas

De to møttes også på scenen under kulturmønstringen i 2000, da Drivdal var konferansier og Øverland var med i teatergruppa Jentealliansen.

– Jeg ville jo drive med musikk, så jeg husker jeg syntes det var rart å skulle stå på den digre scenen og være noen andre enn meg selv. Men det var utrolig stas, sier Øverland.

Og det var musiker hun ble. I tillegg til å spille i Evan Seleven har Tara spilt på Quartfestivalen og gitt ut plate med eget band. Hun har også medvirket på flere andre prosjekter. I slutten av februar skal hun spille under ByLarms klubbprogram. Evan Seleven-kompis Nils Olav Drivdal er også en ivrig UKM-fantast.

– Det føltes utrolig stort å være der rett og slett. Dessuten er det ikke så mange bra konsertordninger for folk under 18 år, og bandene trenger et sted å vise seg fram på. Da er UKM et veldig bra sted å begynne.

Mangfold

Kulturrådgiver Inga Lauvdal i Fylkeskommunen forteller stolt at mange kjente navn har startet sin karriere på en UKM-scene. Blant andre Nasjonalteaterets Birgitte Larsen og operasangerinne Silvia Moi, men også mer kjente navn som Erik Faber og Jorun Stiansen. Det er rom for mange ulike uttrykk på UKM, og i fjor var alt fra metall til veving representert. Det var til og med en som stilte ut en selvskrevet roman på 200 sider! Det som imidlertid ikke har vært så godt representert i Vest-Agder er de mer klassiske kunstformene, som folkemusikk og teater. I år oppfordrer Lauvdal disse spesielt til å delta.

– Jeg har veldig sans for de uventede kombinasjonene, som rock og ballett sammen. Det kommer det mye flott og morsomt ut av, legger hun til.

Finn fram motet!

Det er ikke alltid man ender opp der man startet. Da Sigrun Tara Øverland var med i 2000 var det som performance-skuespiller.

I tillegg til musikken er hun aktiv i organisasjonen AKKS, som jobber for å få flere jenter opp på scenen. I det siste har hun derfor løpt rundt og hengt opp plakater for nettopp UKM.

– Er det noe du vil si til unge som vurderer å melde seg på?

– Finn motet! Og hvis de ikke tør så kom i alle fall å se på, for det er gøy! Også blir de kanskje kjent med noen som spiller i band eller forelsket i han søte som leste det diktet, sier Tara.

Det begynner i kveld

VEST-AGDER:

09.02: Mandal

09.02: Vennesla

10.02: Lindesne

13.02: Sirdal

14.02: Flekkefjord

16.02: Lyngdal og Kvinesdal

29.02: Audnedal, Hægebostad, Marnadal og Åseral sammen i Byremo

08.03: Søgne

08.03: Kristiansand

AUST-AGDER

08.02: Birkenes

16.02: Arendal

01.03: Bygland, Valle, Iveland, Bykle og Evje og Hornes sammen på Lyngmyr skole

02.03: Grimstad

05.03: Froland og Åmli sammen i Nidarhallen

08.03: Risør og Gjerstad sammen i Risørhuset og Lillesand i Møglerstuhallen

For noen av disse arrangementene har påmeldingsfristen gått ut, men alle er hjertelig velkommen som publikum.