KRISTIANSAND: — I år var det to animasjonsfilmer som vant, og det er veldig spesielt, bemerker festivalleder Danckert Monrad-Krohn, til fvn.no.

Den ellevte Barnefilmfestivalen har preget Kristiansand de siste dagene, og festivallederen kan si seg alt annet enn misfornøyd med arrangementet.

— Jeg er kjempefornøyd. Skolene slutter opp og vi har hatt 420 akkrediterte fra inn- og utland for å se og diskutere film, forteller han fornøyd.

Festivallederen tipper at antall besøkende vil komme til å ligge på omkring 12.000 besøkende, akkurat som ifjor. De endelige tallene blir offentlig mandag.

Vant Ludiprisen

Sykkelmyggen og dansemyggen fikk Ludiprisen i dag. Det er publikum under festivalen som har stemt fram den danske animasjonsfilmen som vinner av prisen. Vinneren får en bronsestatuett av oteren Ludi, gitt av Kristiansand Dyrepark.

— Jeg er veldig positivt overrasket over at den vant publikumsprisen. Det er første gang en animasjonsfilm har fått publikumspris, og den ble til og med vist på dansk, ler Monrad-Krohn.

Han tror de flotte tegningene og stemningen i filmen har gjort den til en publikumsvinner.

En annen animasjonsfilm som stakk av med en filmpris var barnefilmen Max & Co.

Film&Kinos barnefilmpris

Filmen Max & Co fikk prisen i den første priskategorien som ble delt ut under lørdagens avslutning. Den sveitsiske animasjonsfilmen får et diplom, og den norske distributøren av filmen får 75.000 kroner.

Det var juryen bestående av kinosjef i Oslo Christin Berg, filmkritiker Eirik W. Alver og filmregissør Arne Lindtner Næss som kåret vinneren.

Juryens uttalelse:

Juryen har vurdert festivalens hovedprogram, og programmet har vært preget av stor spredning og allsidighet. Vi har sett filmer i de fleste sjangere og fra flere ulike verdensdeler, og det har vært en morsom og utfordrende jobb.

Vi er stolte av å gi importprisen til en film som er et oppkomme av oppfinnsomhet og originalitet. Den sprudler av energi og småabsurd humor, og actionsekvensene er spenstige. Den tekniske utførelsen er imponerende. Den klassiske historien om kampen mellom det gode og det onde, har fått en ny og frisk vri, og våre helter i filmen er sjarmerende med gjenkjennelige trekk. Det er også gledelig å gi prisen til en europeisk film som er helt på høyden med sine amerikanske slektninger. Den fortjener et langt liv på kino!

Don Quijote-prisen

Beste film i ungdomsprogrammet får prisen Don Quijote. I år er den australske filmen The Black Balloon filmen som stikker av med prisen.

Det er en jury bestående av Shihab Ahmed Shirazee, Gry Gaard og David O Mahony som har valgt ut vinneren.

Juryens uttalelse:

Først og fremst vil vi takke festivalstaben og særlig festivalleder Danckert Monrad-Krohn for å ha valgt ut filmer av høy kvalitet til ungdomsprogrammet. Juryen har satt pris på alle filmene og det har vært svært vanskelig å kåre en vinner.

Målet med Don Quijote-prisen er å finne og sette søkelyset på nye talenter og kreativ filmskapning i filmer uten bred, alminnelig distribusjon.

I år har juryen valgt å gi prisen til en film som klarer å formidle et meget viktig budskap på en høyst underholdende måte. Regissøren har behandlet følelsene i filmen på en troverdig måte og skuespillerprestasjonene er strålende.

CIFEJ-prisen

Den fjerde og siste prisen som ble delt ut under lørdagens filmavslutning gikk til den islandske filmen Uten dekning.

Jo-Anne Blounin fra barnefilmfestivalen i Montreal, Füsun Eriksen fra Buster-festivalen i Danmark og Jan Erik Holst fra Norsk Filminstitutt satt i juryen for prisen.

Juryens uttalelse:

Vinner filmen av CIFEJ-prisen på Kristiansand Barnefilmfestival 2008 er en helhetlig film med utmerket bruk av filmatiske virkemidler som casting, fotografering, lyd, klipp og location.

Historien er dramatisk vel konstruert og bruken av overraskende og stemningsfylte effekter er godt integrert.

Historien er fortalt fra en ung gutts synsvinkel; en gutt i konflikt mellom sitt oppløste og rekonstruerte familieliv.

Filmen forteller om et barns rett til å finne sin plass i livet.