I dag ble det nye spillet «Grand theft auto IV» sendt ut til spillbutikker over hele verden. I New York meldes det om lange køer utenfor butikkene i morgentimene. Ivrige tilhengere hadde stilt seg i kø fra midnatt for å kapre seg spillet som skal være enda mer voldelig og brutalt enn forgjengerne. Spillet har fått merking 18 års aldersgrense.

Les vår anmeldelse: — Fantastisk eventyr fra Liberty City

Expert boikotter

Her til lands er det litt vanskeligere å få fingrene i spillet. Butikkjeden Expert har valgt å ikke selge det i noen av deres drøyt 180 butikker mens Spaceworld melder om ekstremt bra salg i dag og er trygge på at alle spillene vil bli utsolgt.

Spillanmelder i Aftenbladet Arild Inge Olsson reagerer på at spillet ikke er å finne i Expert-butikkene.

— Boikotter de dvd-er med voldelig innhold også? undres anmelderen.

For mye vold

Nils Erlimo, kommunikasjonsrådgiver i Expert, sier at det er forskjeller mellom film og spill, ettersom filmtilsynet vurderer innholdet i filmer som blir utgitt.

— Vi har gjort en helhetsvurdering av spillet og funnet ut at det inneholder for mye vold, derfor valgte vi å ikke selge det. Det forrige spillet fra serien, «Grand theft auto III», solgte vi heller ikke i våre butikker, sier Erlimo.

— Men er det forskjell på vold i film og vold i spill?

— Ja, det er en helt annen opplevelse å spille et spill der en selv er delaktig enn å se en film. Et spill er mye mer realistisk, mener Erlimo.

Butikk-kjeden begrunner sin avgjørelse om å ikke selge spillet fordi det inneholder for mye rå vold.

— Det er spesielt måten det blir fremstilt på. Det er mulig å slå folk som ligger nede, og fortsette å slå, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Dette er en en av situasjonene du kan komme opp i når du spiller «Grand theft auto IV». Foto: AP/Scanpix Trygge på aldersmerkingen

Spillansvarlig i Spaceworld Håvard Fossan sier at de på tross av den rå volden, velger å selge spillet i sine butikker på grunn av den gode merkingen som sier 18 år.

— Dette er noe spillbransjen og butikkene er veldig opptatt av og som gir oss trygghet. Det jobbes med infokampanjer om dette med aldersgrenser og merking av spill for å gjøre både barn, voksne og utsalgssteder mer bevisste, sier Fossan.

— På grunn av dette føler vi oss trygge på at spillet ikke blir kjøpt av personer under 18 år. En temperaturmåler er at foreldre ofte klager til butikkene hvis barna deres har kjøpt spill de ikke har lov til. Dette har vi ikke merket noe til nå, sier Fossan.