I kveld vises andre episode av NRKs nye lørdagsserie«Den store reisen».

I serien skal tre vanlige, norske familier bo sammen med urbefolkning på tre ulike kontinenter.

Programmet har vakt til dels sterke reaksjoner etter at tidsskriftet Ny Tid avslørte at NRK betalte Waorani-indianerne i Ecuador for at de skulle fremstå som mer primitive enn de egentlig er.

Blant annet sprader indianerne nakne rundt gjennom hele serien.

— Svindel, løgn og skadelig

Sosialantropolog og professor Thomas Hylland Eriksen er blant dem som hisser seg opp:

— I likhet med oss nordmenn lever alle folkeslag i en blandingsverden mellom modernitet og tradisjon. Å hevde noe annet er svindel, løgn og skadelig, sier han til Dagsavisen.

Stener Ekern ved Senter for menneskerettigheter anklager NRK for å bygge opp om fordommer.

— Jeg synes dette er banalt, fantasiløst og under NRKs verdighet, sier Ekern, som underviser i antropologi og har urbefolkning i Latin-Amerika som spesialfelt.

De to sosialantropologene mener dette er misbruk av lisenspengene, og ber kulturminister Trond Giske (Ap) om å ta offentlig avstand fra serien, ifølge Dagsavisen.

- Har egne nettsider

Det er tv-selskapet Strix Television som har laget serien for NRK. Produsent Malin Østli vil ikke uttale seg til bt.no, og henviser til NRKs produksjonsansvarlig Per Selstrøm.

— Jeg er selvfølgelig ikke enig i at serien bygger opp fordommer. Da hadde vi ikke sendt den, sier Selstrøm.

Han har tidligere vedgått at deler av serien er iscenesatt. Selstrøm legger ikke skjul på at indianerne lever betraktelig mer moderne når de ikke er med på tv-innspillinger.

— De har jo egne nettsider.

- Det går ikke akkurat frem av tv-serien?

— Nei det gjør det ikke, sier Selstrøm, som mener TV-seerne skjønner at det nødvendigvis må være et element av fiksjon i en slik serie.

— Reality-tv er en slags merkelig kombinasjon av fiksjon og fakta. Man kan si at det har liten verdi. Men vi synes det har en verdi. Hvor mye visste nordmenn om waoraniene før denne serien? Ingenting, fastslår Selstrøm.

Angrer på ordbruk

NRK-sjefen angrer likevel på én ting:

— Vi skulle kanskje ikke kalt dem «primitive». Jeg har skjønt at enkelte oppfatter det som et negativt ladet ord, sier Selstrøm.

— Antropologene bruker nokså harde ord mot serien, er det bare politisk korrekt vås de kommer med?

— Nei, det vil jeg ikke si. Mange av disse antropologene kan mye mer om disse stammene enn meg.