– Jo, jeg syns det er viktig å samle, uttalte Petter Schjerven under NRKs høstlansering på Marienlyst torsdag ettermiddag.

Han skal være programleder på en av de mange nye satsingene til statskanalen og gleder seg til å vise fram samler-Norge. Selv er ikke Schjerven redd for innrømme at han selv samler på det meste han kommer over.

– Jeg har vel 30-40 kofferter. Jeg samler på fotoapparat, noteark, bilder av oppstilte mennesker. Jeg er veldig visuelt orientert på det jeg samler på. Det må se fint ut, hevder Schjerven og betegner notearkene sine som «kunstverk».

– Og så liker jeg bøker med rare titler eller omslag.

Temaepisoder

I «Tingenes tilstand» skal seerne møte folk som samler på alt fra sopputvekster til spyposer. Hver episode har et tema, som for eksempel «reise», «plast» eller «det perfekte hjem». Petter Schjerven ble allerede som barn en erfaren samler på grunn av sin fars besettelse av radioapparater.

– Vi måtte smugle inn radioapparatene så ikke mor skulle finne det ut, smiler programlederen som tidligere har hatt stor suksess med språkserien «Typisk norsk» på samme kanal.

Det mest problematiske samleobjektet Schjerven har møtt på i løpet av opptaksperioden er amfibiekjøretøy, altså biler som kan kjøre både på land og vann.

– Skal man samle på slike biler, må du ha god plass, humrer han.

Skal ikke mobbe

– Du er ikke redd for at «Tingenes tilstand» skal mobbe de samlerne som er med?

– Jeg skjønner at du spør om det. Vi skal ikke le av noen i programmet. Dette er normale folk som er stolte av det de gjør, og ikke innleggingstruede personer.

Shcjerven innrømmer at både programmet og dets tittel tilsier at dette er et materialistisk konsept.

– Dette er for folk som har kjærlighet til ting. Men «Tingenes tilstand» er også en inngangsport til kunnskap. Det å samle innebærer ofte stor kunnskap om tingenes opprinnelse og så videre, bemerker han.

Vorspeil!

Det var ikke bare «Tingenes tilstand» som ble presentert under NRKs høstlansering. Også programmet «Hvorfor det?» med Trond-Viggo Torgersen, Jon Almaas og Linn Skåber fikk sin del av oppmerksomheten.

– Konseptet går ut på at publikum spør et spørsmål som de ikke vet svaret på og så skal jeg og Jon eller Linn prøve å svare best mulig. Dette blir en blanding av reality, standup og battle, erklærer Torgersen om programmet som har premiere allerede torsdag kveld.

– Det blir som et veldig langt vorspiel eller nachspiel.

Nysgjerrig på alt utenom sport

Så langt er det spilt inn fire episoder av «Hvorfor det?». Liker publikum det de ser, kan det bli flere.

– Jeg er en nysgjerrig person. Det er jo derfor jeg gjør dette. Jeg er nysgjerrig på alt mulig, alt utenom sportsresultater, konkluderer Trond-Viggo Torgersen.

– Har du premierenerver?

– Nei, jeg kommer ikke til å se på programmet. Det gjør jeg aldri. Jeg har det så gøy med å lage programmene mine, så jeg vil ikke ha noen nedtur, sier 56-åringen.

Frykter intimitet med publikum

Linn Skåber skal i tillegg til sin faste plass i «Nytt på nytt», også være humorist i «Hvorfor det?».

– Det er alltid gøy å være med på Trond-Viggos programmer. Det er skummelt og veldig gøy, hevder hun og avkrefter eventuelle rykter at hun begynner å gå lei «Nytt på nytt».

– Jeg er overhodet ikke lei, smiler Skåber.

– Er det noe nytt i årets «Nytt på nytt»?

– Salen har blitt annerledes. Publikum kommer nærmere og mer rundt oss, så det kan nok påvirke oss. Kanskje blir vi mer usikre, tror Skåber som har tilbakelagt ett år i «Nytt på nytt»-redaksjonen.

Men det er ikke bare «Nytt på nytt» som får en ny runde på plakaten i høst. Også «Kvitt eller dobbelt» kommer tilbake, i tillegg til «Beat for beat», «Grosvold» og «Løvebakken».

Høstnyheter på NRK 1:

«Tingens tilstand»: Petter Schjerven møter samlere fra hele Norge.

«Den store reisen»: Tre familier skal bo sammen med primitive stammesamfunn i Namibia, Ecuador og Indonesia i tre uker.

«Himmelblå»: Dramaserie om alenemoren Marit i Oslo som tar med seg kompis og barn, later som de er en familie og flytter nordover til et lite øysamfunn.

«Hvorfor det?»: Humorprogram der Trond-Viggo Torgersen, Jon Almaas og Linn Skåber svarer på alle mulige spørsmål fra publikum.

«Den syngende bydelen»: Dirigent Øystein Fevang skal lage et godt på kor tre måneder ut av en gruppe vanlige mennesker bosatt på Stovner i Oslo.

«AF1»: Musikalserie om ballettdanseren Lisa på 12 år som oppdager hiphop-verdenen.

«Romkameratene»: Barne-tv om romvesener som kommer til jorda for å lære om det rare menneskene holder på med.

«Kulejenter»: Kari Traa gir jenter mellom 10 og 16 år i Kari Traa Skilag en introduksjon til kulekjøring.