ARENDAL: — Vi merker på interessen at dette holder på å bli kjent som et hyggelig sted å spille, sier daglig leder Leiv Solberg i Arendal Kulturhus.

Inntrykket forandret seg neppe etter at Kent besøkte kulturhuset torsdag kveld. Fædrelandsvennen hadde tatt turen austover for å se og høre hvordan det er å ha kulturhus.

For mens første anbudsrunde pekte mot budsjettsprekk på 200 millioner for Kilden i Kristiansand, og mens kritikerne vil ha omkamp fram mot den prosjekterte åpningen i 2011, har arendalittene hatt kulturhus siden mars 2005. Det står der den utflirte «Rudebilstasionen med riffla påmmfri» tidligere sto.

Nå er det lite å le av her. Storscenen Store Torungen samlet torsdag 1150 stadig mer entusiastiske publikummere, og ytterligere 150 kunne fått plass. De fleste sto på gulvet foran scenen, mens 280 satt i et bratt amfi og på galleri. Under amfiet var uttrekkbare seterader brettet sammen til en overraskende kompakt vegg. Ved enkle grep kan Store Torungen endres til en sittesal med til sammen 700 seter.

— Kent var veldig imponert over hvor intimt vi har fått det her, sier Mats Aronsen. Han leder Canal Street som sto som arrangør av torsdagens konsert.

Canal Street er en av de viktigste brukerne av kulturhuset, og senere i vår setter de også opp Åge Aleksandersen og Mikael Wiehe her.

Og at Kent koste seg på scenen var veldig tydelig torsdag. Svenskene kom til byen med fire semitrailere og to nightliner-busser og leverte et helprofesjonelt, velsmurt show. Kent live er like rått som det like svenske jagerflyet JAS Gripen. Showet er kraftfullt og presist høyteknologisk med voldsomme visuelle effekter.

At Kent kommer til å fortelle alle vennene sine hvor fint det var å spille i Arendal er det ingen tvil om. For også publikum innfridde torsdag. På slutten av konserten ljomet jubel og allsang, og det var tydelig at bandet ikke er vant til å bli mottatt med så mye varme.

Daglig leder i Arendal Kulturhus, Leiv Solberg, har selv vært i musikkbransjen. Han vet hvor viktig omdømme er for en arrangør.

— Jeg tror dessuten beliggenhet har noe å si. Når du kjører fra Oslo, er det merkbart kortere å kjøre til Arendal enn til Kristiansand, sier Solberg.

Etter at kulturhuset åpnet i mars 2005, har cirka 200.000 publikummere betalt billett.

— Billettsystemet vårt teller også Canal Streets billetter, men vi har solgt cirka 74.000 billetter både i åpningsåret 2005 og i 2006. I 2007 gikk det noe ned til cirka 70.000, sier Solberg.

Og om du gikk glipp av Kent torsdag, kan du altså høre dem på Quartfestivalen til sommeren.