Bergs omstridte verk «Stalin av Picasso, eller portrett av kvinne med bart» vekker igjen sterke reaksjoner. Kunstneren var invitert av rektor ved Cooper Union-skolen i New York til å drapere skolebygningens fasade med et 19 meter høyt banner som avbilder Picassos kullstifttegning fra 1953 av diktatoren.

Bildet fikk henge i to dager før det ble fjernet:

— Utstillingen åpnet onsdag, og da var alt i sin skjønneste orden, men plutselig var alle de tre bildene tatt ned uten forvarsel, sier kunster Lene Berg til NTB.

Sinte naboer

— Jeg har ikke fått noen forklaring eller noe forvarsel, så det eneste jeg har å forholde meg til er rykter. De vil ha det til at det har vært kraftige reaksjoner i nabolaget på utstillingen, sier Berg.

Dermed måtte det planlagte møtet med kulturminister Trond Giske (Ap) og folk fra ambassaden avlyses.

— Vi hadde en avtale kvart over ett lørdag, men da var ikke bildet der lenger, jeg aner ikke engang hvor banneret er. Verken kuratoren Sara Reisman, eller skolen fikk noen beskjed om dette før det skjedde, sier Berg.

- Fra konseptene

Heller ikke da hun skulle utsmykke fasaden til Folketeaterbygningen i Oslo i våres gikk alt etter planen, snarer tvert imot. Dagen før utstillingen satte Arbeiderpartiets mektige partisekretær, Martin Kolberg, foten ned og fikk stanset utstillingen før den i det hele tatt ble satt opp.

Straks etterpå gikk kulturbyråd i Bergen Henning Warloe (H) ut og ville henge banneret på Rådhuset. Forslaget falt ikke i god jord, og planene ble lagt på is.

— For min del er det mest interessante at denne tegningen som Picasso laget i 1953 får folk så irriterte at de går helt fra konseptene, sier Lene Berg.

Hun vet ikke hvem som har fått den samme utstillingen fjernet fra Unions Foundation Building i New York.