Det kasakhstanske folk var ikke begeistret da Sacha Baron Cohen presenterte sin film «Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan».

Men nå har vrede gått til glede:

«Borat» toppet nemlig ordrelisten fra den tidligere sovjetiske republikken i forrige uke, ifølge Rakhi Parekh i nettsalgsstedet Amazon.

Forbudt i Russland

I filmen spiller Cohen tulle-tv-reporteren Borat som skal reise gjennom USA for å lage en dokumentar som skal vise kasakhstanerne hvordan livet leves i «det beste landet i verden».

I «Borat» presenteres kasakhstanerne som innavla, antisemittiske alkoholikere som for øvrig syns at kvinner skal kjøpes og at voldtekter er helt ok.

Etter at filmen kom ut, opprettet utenriksdepartementet i Kasakhstan en komité for å finne ut av hvordan man skal kunne rette opp inntrykket filmen har gitt, slik at landet skal få et bedre image.

«Borat»-filmen er for øvrig forbudt i Russland, ettersom den fornærmer nabolandet.

Desperate

Men selv om kasakhstanerne føler seg krenket, klarer de ikke å styre sin nysgjerrighet.

Mange har nå gått til den britiske versjonen av Amazon for å sikre seg et dvd-eksemplar.

— Med all den kontroversen filmen har skapt i verden, ser det ut til at innbyggerne i Kasakhstan er desperate til å se hva som er grunnen til alt oppstyret, uttalte Parekh i Amazon.

«Borat» kom på dvd i USA tirsdag i forrige uke. I Norge kunne vi leie eksemplaret en dag senere.