Den siste tiden har Fremskrittspartiet hisset på seg så å si hele Kultur-Norge med sine planer om hvordan de eventuelt vil styre landets kulturpolitikk. Bjørn Eidsvåg er definitivt blant de kritiske.

— Jeg er i prinsippet uenig i at all kultur skal måtte klare seg på egenhånd. Vi må ikke få et politisk styre som lager det slik. Forsvinner alle offentlige støtteordninger, alle stipender og så videre, så kommer det til å gå galt, sier Eidsvåg.

— Og da snakker du om Frp?

— Ja, det er de som er tydeligst på dette. Men jeg klarer ikke å mobilisere den samme indignasjonen som Fosnes Hansen og de andre. Frp var for eksempel tydelig på artistenes side når det kommer til opphavsrett, fildeling og i momsdiskusjonen. Det er jo ikke slik at vi ikke kan snakke med – eller mot - dem. Det er ikke dommedag. Jeg tror ikke jeg kommer til å kaste noe på noen, sier Eidsvåg og hinter til da forfatter Erik Fosnes Hansen ble så sint at han krøllet sammen et papir og kastet det på Frps nestleder Per Arne Olsen i en radiodebatt.

— Ikke engang en liten papirkule?

— Nei, det virker på meg som at de klarer det fint selv. Som når de sier at skuespillere bare må søke seg til det store publikummet. Der serverer de et skikkelig papirkulekast på seg selv. Alle kulturarbeidere kan ikke klare seg i et beinhardt kommersiellt marked. Blir det slik, blir Norge et fattig land.

Twitter

Eidsvåg har sendt ut et par kritiske Twitter-meldinger i kulturstriden rundt Frp. Og nettopp Twitter bruker han hyppig.

— Det er et morsomt medium. Jeg blir klokere av det.

— Jaha?

— Jo, det er sant. Ikke alt på nettet er opplysende, men Twitter er berikende. Jeg får tips om artikler, nettsider, YouTube-klipp og all verdens. I fildelingssaken og den nå rasende kulturkampen er Twitter strålende, en helt annen dimensjon enn Facebook, for eksempel.

Selv følger Eidsvåg en rekke kulturarbeidere og journalister, i tillegg til å være en svært ivrig tvitrer selv.

— 140 tegn, og oppsiktsvekkende mye av det som skrives er klokt. Jeg er stor Twitter-fan.

Samleplate

I oktober kommer han med samleplate. 40 av hans beste skal ut i en pakke.

– Det ble satt ned en komité. Det er helt sant. At Eidsvåg skulle høre 300 Eidsvåg-låter kunne blitt litt mye Eidsvåg. Så det ble en komité bestående av kompetente folk jeg har tillit til.

Komiteen har funnet 50-60 kandidater som skal ned til 40. Blant de 40 kommer én helt ny låt, «Din dag», der han tar igjen for Åge Aleksandersens Eidsvåg-stikk i «Din Dag».

— Åge er med på sangen. Det er moro. Trolig den mest fredelige krigen i musikkhistorien, sier Eidsvåg.

Eg ser

Sammen med Kringkastingsorkesteret (KORK) skal han også spille inn «Eg ser» på nytt.

— Og vi vurderer å ta med nyinnspillinger av et par til. «Føtter på fjell» og «Forbuden frukt», for eksempel. De låter fryktelig bra med det nye bandet.

— Annerledes enn originalinnspillingene?

— Ja, de er mer rocka, og de synges av en bedre vokalist. Da jeg var i 20-årene var det kollossalt med føling da jeg sang. Nå har jeg funnet ut at en sang er ferdigfølt når den er ferdigskrevet.

— Så nå er det niks mer patos?

— Jo mindre innlevelse en klarer å synge en sang med, dess bedre er det. Jeg mener det er klokt.

— Twitter-klokt?

— Nja, jo kanskje.