Lester William Polfus, bedre kjent som Les Paul, døde i dag torsdag 13. august, 94 år gammel. Ifølge nyhetsbyrået AP døde han av komplikasjoner i forbindelse med lungebetennelse ved White Plains Hospital i New York. Kort tid etter hans død begynte hyllestene fra gitarister verden over å strømme ut på nettet, og mange har trukket fram hans unike rolle som stilskaper og innovatør. Han ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 1988. Led Zeppelins Jimmy Page beskrev ham slik: « Han er mannen som startet alt. Han er bare et geni ». I en samtale med legenden uttalte Eddie Van Halen at « uten de tingene du har gjort ville ikke jeg ha vært i stand til å gjøre halvparten av det jeg gjør ».

Les Paul

Gibson-gitaren som bærer navnet hans så dagens lys tidlig på 50-tallet. Da var han allerede stjerne etter flere hits på 40-tallet. Ifølge introduksjonsteksten i Rock and Roll Hall of Fame bygget han sin første elektriske gitar i 1941, og han var også ansvarlig for flere nyvinninger innen musikkinnspilling. Han sto blant annet bak den første åttesporsopptakeren.

Gitarister

Listen over gitarister som har vært forbundet med gitaren som bar navnet Les Paul er lang. Duane Allman, Jeff Beck, Eric Clapton, Slash og Jimmy Page er bare noen av de som har sørget for å gjøre gitaren til et ikon i rockehistorien. I fjor ble Les Paul tildelt musikkprisen American Music Masters, og hyllet gjennom en stjernespekket konsert i Cleveland.