Kristiansand: — I år blir det en høyere grad av samtid. Om en sammenligner med 2006, er årets program mer sprelsk, og vil involvere publikum på en helt annen måte, sier Erlend Høyersten, direktør ved Sørlandets Kunstmuseum.

Etter et år med igangsetting av flere store prosjekter og flere større innkjøp, sier direktøren seg fornøyd, trass færre besøkende.

— Vi aner en bitte liten nedgang. Men nedgangen har kommet fra skoler, mens vi har hatt en tydelig økning på det øvrige publikum, og det er positivt.

Ut på tur.

2006 var året da den faste samlingen ble økt og nymontert, og da Kunstmuseet for alvor strakk greiene sine over Agder.

— Vi begynte å arbeide med større vandreutstillinger i fjor. Folk i regionen vil få oppleve smakebiter fra oss på en arena nær seg, understreker Høyersten.

Den lokale forankringen vil også vises ekstra godt til høsten, når museet setter opp en utstilling med Amaldus Nielsen og Olaf Isaachsen fra Mandal.

  • Vi gjør et dypdykk i den historiske delen, og viser bevegelsen fra naturalisme til impresjonisme. Utstillingen er viktig fordi vi har et spesielt ansvar for regionen for å trekke fram viktige kunstnere.

Samtidssprell.

Men først og fremst starter kunståret med samtidskunst. Noe som vil være en rød, rebelsk tråd i 2007. Neste måned kommer utstillingen «Ikke alt er synlig» fra Astrup Fearnley Museet.

  • Det er en internasjonal mønstring med høy grad av interaktivitet. Der kan publikum gå på en oppdagelsesferd hvor hele sanseapparatet manipuleres. Utstillingen krever en helt annen tilstedeværelse, og er gøy, underfundig og ettertenksom på samme tid, varsler museumsdirektøren.

Humor.

Senere på våren når Hilmar Fredriksens første store retrospektive utstilling Sørlandet, etter stopp i Bergen, Bærum og Trondheim.

  • Hilmar Fredriksens kunst er dypt filosofisk forankret, men med mye humor, sier Høyersten.

Når temperaturen blir enda varmere, blir det rett og slett rocka på Kunstmuseet.

— Da kommer «Rock'n' Roll Vol I». Det er et samarbeid med Norrkøping Kunstmuseum, med internasjonale og nordiske kunstnere. Ideen er å ha et samarbeid med Quart om gratis inngang på den.

Popkultur.

Ustillingen tar utgangspunkt i 60-tallet, da kunst og rockemusikk for alvor begynte å påvirke hverandre, og følger de to spenningsfeltenes kurser fram til i dag.

  • Der viser vi verk av Warhol og Rauschenberg, sammen med helt samtidige engelske og norske kunstnere. Det blir en utstilling som alle som har vært unge fra 60-tallet og fram til i dag kan forholde seg til. Den blir overveldende og rå. Jeg gleder meg, understreker direktøren.

Flere overraskelser vil også fylle kunståret, i tillegg til en større Morten Viskum-installasjon og en utstilling kalt «Mekano».

— Vi kommer til å ha et veldig høyt trykk her fram til sommeren, med veldig forskjellige ting. Utstillingene vil appellere selv om en ikke har noe forhold til samtidskunst, lover Erlend Høyersten.

Tekst: Ingvill Dybfest Dahl

ingvill.dahl@fvn.no - 38 11 36 52