KRISTIANSAND: — Krisesenteret gjør en utrolig viktig jobb, og hvis vi kan bidra økonomisk, og ikke minst være med på å spre sunne holdninger blant ungdommen, så gjør vi selvsagt det, sier festivalsjef Helge Josdal.

Den årlige pengegaven fra Quartfestivalen samles inn ved at bransjefolk, presse, gjester og andre som av ulike grunner mottar akkreditering (gratis festivalpass) må betale 100 kroner for å få løst ut passet sitt. Beløpet gis samlet og uavkortet til en veldedig organisasjon.

I fjor var det Kirkens Bymisjon i Kristiansand som ble 52.300 kroner rikere.

Holdninger

— Pengene er veldig kjærkomne, selvfølgelig, og de vil bli øremerket å innrede et ungdomsrom på senteret vårt. Men jeg tror det holdningsskapende signalet som Quart nå sender ut er minst like viktig som pengegaven. Vi er utrolig takknemlige for at nettopp Quart gir oss en håndsrekning, sier nestleder for Vest-Agder Krisesenter, Tove Hægg Versland.

Både hun og festivalsjefen erkjenner at nettopp Quartfestivalen kan være en risikosone for unge jenter. Varme sommernetter, lettkledde jenter og alkohol er stikkord som definitivt kan trigge menn med steingale holdninger til det motsatte kjønn.

— Vi er veldig bevisste på at det å ha så mange ungdommer i byen kan bety en viss risiko, og nettopp derfor håper vi med denne holdningsmarkeringen å fortelle at Quart skal være en trygg festival, sier Josdal.

Også under Quartfestivalen har krisesenteret tatt imot jenter som er blitt utsatt for overgrep, men heldigvis har det ikke vært et stort problem.

  • Jenter blir utsatt for vold, overgrep og voldtekter overalt i samfunnet. Det kan like gjerne være på festival som på en kristen samling, forteller Tove Hægg Versland.

Voldtekt

I skrivende stund er samtlige rom på Vest-Agder Krisesenter i bruk. Det vil si 26 beboere. Pågangen er dessverre enorm.

— En fersk undersøkelse gjort på tre videregående skoler i Trondheim har gitt oss meget skremmende tall i forhold til gutters syn på jenter. Hver tredje gutt mener altså at en jente vil nyte å bli voldtatt! Det sier dessverre det meste om hvor viktig det er å endre holdningene, sier Hægg Versland.

I tillegg til pengegaven vil Quartfestivalen også gi Krisesenteret så mange festivalpass som det ønsker slik at beboerne på senteret får oppleve festivalstemningen.