Novellesamling

Forfatter: Ukjent.

Signert pseudonymet Q

Forlag: Communicatio

Velformulert anspenthet, signert hemmelighetsfull trønder.

Forfatterpseudonymet Q har tidligere utgitt én roman, «Gateskrift» i 2009. Den ble knapt anmeldt eller lagt merke til, selv om Adresseavisen skrøt av den. Skal man slå gjennom som anonym, bør man kanskje skrive om kjendiser, slik pseudonymet «Anonym» gjør, som konsekvent skriver om politikere og mediefolk, og derved trekker oppmerksomhet mot seg selv.

«Q» er en ordsnekker med mye på hjertet. Han (det MÅ være en mann) skriver om Trondheim og mennesker som lever sine liv der. Trondheim omtales konsekvent som katedralbyen. I novellesamlingen «Nå er det nok» møter vi dem utelukkende i pressede situasjoner, i velformulerte glimt av anspenthet.

Her er sønnen som skal se sin far dø, broren som skal ta farvel med en bror han ikke har sett siden noe fryktelig skjedde for lenge siden, kjæresten som bekymrer seg for antisemittismen som rammer hans elskede, journalisten og advokaten i et fly som får problemer.

Jo, Q skriver godt. Språket er ikke altfor utmalende, snarere presist. Det som har kommet med i fortellingene har en hensikt. Og alle novellene er skrevet slik at jeg levende kan se dem for meg, som små filmscener eller kortfilmer. Samtidig virkningsfulle, det blir lett å leve seg inn i personene (mange av dem) og situasjonene de står oppi.

«Det er nok nå» er ordene fra en far til en sønn, idet han skjønner han skal dø. Og fra sønnen til pleieren idet han går med på at det er på tide å koble maskinene fra og la faren få slippe å leve mer.

Men det må ikke få bli sluttordene fra Q. Det er aldeles ikke nok med denne andre utgivelsen.