Actionkomedie

USA 2011

Regi: Brett Ratner

Manus: Noah Baumbach, Bill Collage, Adam Cooper, Ted Griffin

Skuespillere: Ben Stiller, Eddie Murphy, Téa Leoni, Alan Alda

Sensur: 7 år

Egnethet: Ungdom/voksen

Det er laget mange filmer av denne typen i Hollywood. Mange. Veldig mange. Det er én del action, én del komedie og de to elementene lener seg opp til et krim-plot. Her dreier det seg om at staben i en boligskyskraper i Central Park, New York, får rede på at milliardæren i toppetasjen har svindlet vekk alle sparepengene deres. Staben arbeider som i et hotell, men det er et luksuriøst og velsikret boligkompleks. Ben Stiller spiller stabssjefen. Fra å være servilt undrende blir han hurtig en utspekulert Hevner. Det blir da temaet som filmen dreier seg rundt: Hevnens spire, fødsel og utførsel.

Det hele er hektisk, både i vesen, i rytme, i replikker. Men en slik film, med et slikt emne fra en by som New York må være hektisk. Og denne hektiskheten er velsmurt og effektivt regissert.

Den lille forskjellen her er at denne action/komedie/krim-filmen har en stor vilje til oppfinnsomhet. Og viljen kan ganske ofte også skrives som evne. Oppfinnsomheten er svært ofte av fysisk art. Derfor, min venn, kan dette langt på vei bokføres som robust underholdning.

Og all den tid både Ben Stiller og Eddie Murphy aldri henfaller til sine verste manerer, gjør at filmen føles ganske spiselig. Og se så om ikke Alan Alda (hvem husker ikke ham fra tv-serien «M.A.S.H.») dukker opp som milliardærskurk. Bare det gjør filmen verdt å se!

HEVN: Den amerikanske actionkomedien "Tower Heist" er om et høyplanet ran, som egentlig er en hevnaksjon. To av hevnenes aktører spilles av Ben Stiller (til venstre) og Eddie Murphy. Foto: United International Pictures