Tyldum fikk Oscar, ingen på Kove

Morten Tyldum har som første norske spillefilmregissør fått en Oscar.Den fikk hans «The Imitation Game» for beste tilrettelagte manus.

Publisert:
  • Jan Gunnar Furuly
  • NTB
Denne artikkelen er over fem år gammel

Manusforfatter Graham Moore mottok prisen av utdeler Oprah Winfrey.

– Det var helt sinnssykt og bare den takketalen til Graham var helt rå. Det handler om å være annerledes. Jeg har aldri hørt den, men det kan hende Morten har. Men jeg har følelsen av at ingen hadde hørt den før, sa Tyldums kompanjong Guri Nerby til NTB i Moods of Norway-lokalene i Hollywood.

Men det ble ingen Oscar på Torill Kove, som var nominert for beste animerte kortfilm med «Moulton og meg». Prisen gikk til den amerikanske Disney-produksjonen «Feast». Vinneren var for øvrig forfilm for Disney-filmen «Big Hero 6» som fikk Oscar for beste animasjonsfilm.

Skuespilleren JK Simmons vant sin første Oscar for beste mannlige birolle i «Whiplash». Filmen vant også Oscar for beste lydmiksing og redigering.Som ventet vant Julianne Moore Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sitt spill i «Still Alice».

Arquettes første

Keira Knightley var nominert for beste kvinnelige birolle for sitt spill i Morten Tyldums «The Imitation Game». Men Patricia Arquette sikret seg sin første Oscar for sin rolle i «Boyhood».

– Til hver kvinne som har født, til hver eneste skattebetaler og borger i dette landet, vi har kjempet for alle andres rettigheter. Nå er det vår tur til å ha lik lønn en gang for alle og like rettigheter for kvinner i De forente stater, sa Arquette til kveldens foreløpig kraftigste og hjerteligste applaus.

«Birdman», som er blitt regnet som en favoritt, pris for beste foto, originalmanus og regi ved Alejandro G. Inarritu. Tyldum var også nominert her.

«Ida» vant

Prisen for beste fremmedspråklige film gikk til polske «Ida». Den svart/hvite-filmen er delvis danskprodusert og musikken er ved danske Kristian Eidnes Andersen.

Regissøren Pawel Pawlikowskia tok imot prisen som han var favoritt til å vinne. Filmen handler om en nonne i Polen i 1962 som oppdager at hun er født jøde.

– Vi laget en film ... om behovet for stillhet og ettertanke og det å trekke seg tilbake fra verden – og her er vi. I sentrum av støy og verdens oppmerksomhet. Det er fantastisk, kan jeg fortelle dere. Livet er fullt av overraskelser, sa en meget takknemlig prisvinnende polsk regissør.

Oscar til Eastwoods film

Den første Oscar-prisen til Clint Eastwoods siste film – «American Sniper» – ble tildelt for beste lydredigering.

Prisene for beste kostymer, beste sminke og hår. Scenografi og originalmusikk gikk til Wes Andersons «The Grand Budapest Hotel». Filmen er nominert til i alt ni priser.

«The Imitation Game» var også nominert for beste scenografi, men tapte mot Andersons film.

Prisen for beste dokumentar gikk til «CitizenFour"som handler om den amerikanske avhopperen Edward Snowden.

Legend

Etter å ha fremført sin sang «Glory» fra «Selma» til stående applaus og mange tårevåte øyne, kunne John Legend og Common ta imot prisen for beste originalsang.

Julie Andrews ble hyllet med et potpurri fra «Sound of Music», 50 år etter at filmen gikk sin seiersgang verden over. Hun delte selv ut prisen for beste originalmusikk til komponisten Alexandre Desplat som vant for musikken til «The Grand Budapest Hotel».

Han var også nominert til samme pris for «The Imitation Game».

87. gang

Natt til mandag norsk tid ble filmverdenens gjeveste priser delt ut i Los Angeles, da den 87. Oscargallaen går av stabelen.

Med åtte nominasjoner til Morten Tyldum-filmen om matematikeren Alan Turings kamp for å knekke nazistenes Enigma-kode under annen verdenskrig, var aktørene fra The Imitation Game uansett sikret å bli noen av showets desiderte gjennomgangsfigurer, skriver Aftenposten.

Nordmannens film var blant annet nominert for beste film, og Tyldum selv nominert til pris for beste regi.

Både på Golden Globe i januar og den britiske BAFTA-utdelingen i begynnelsen av februar måtte Tyldum og hans gjeng gå tomhendte hjem.

Her er Morten Tyldum og kona Janne ved deres romslige villa i Brentwood i Los Angeles. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / NTB scanpix

— Det er ganske usannsynlig at The Imitation Game blir årets film eller at Morten Tyldum vinner pris for beste regi. Men det ser ut til at filmen i alle fall kan ta en pris i kategorien for beste filmtilpassede manus, sier featureredaktør Stephen Galloway i det velrenommerte bransjebladet The Hollywood Reporter.

Alle vinner

AvisenLos Angeles Timesskrev fredag at samtlige av de åtte filmene som er nominert til pris for årets film, ser ut til å være sikret minst en pris hver i de ulike kategoriene.

Det skjer slett ikke hvert år.

I fjor ble for eksempel American Hustle den store taperen. Ingen av de ti nominasjonene for filmen endte i noen som helst pris.

Ifølge nettsidenOddschecker.com, som oppgir Oscar-odds fra en rekke internasjonale bookmakerselskaper, ville manusforfatteren Graham Moore stikke av med Oscar-statuetten for jobben han gjorde med The Imitation Game . Moore debuterer i en Hollywood-spillefilm med manuset som er laget på bakgrunn av biografien Alan Turing: The Enigma av Andrew Hodges.

Morten Tyldum sa selv at han ville være svært fornøyd om filmen hans skulle få en til to Oscar-priser.

— Jeg har også tro på at Alexandre Desplat kan få pris for filmmusikken.

Keira Knightley og Benedict Cumberbatch spiller i The Imitation Game. Foto: John Phillips/Invision/AP

Tyldum var rangert nederst hos bookmakerne blant de fem regissørene som er nominert til Oscar. Satt du penger på at nordmannen skal vinne Oscar, og han faktisk gjorde det, ga veddemålet 40 til 150 ganger innsatsen i gevinst.Den store favoritten til å vinne regiprisen var mexicanske Alejandro González Iñárritu for hans jobb med filmen Birdman.

Store gavedryss

Uansett pris eller ikke: Samtlige av de Oscar-nominerte blir utsatt for et gavedryss av de sjeldne fra Oscar-showets sponsorer. Hver og en av dem kan nemlig ta med seg hjem gavebager verdt ca. 942.0000 norske kroner!

Blant gavene er luksusreiser til noen av de mest storslagne landskapene i USA, et års forbruk av leiebil av et tysk bilmerke, designmøbler verdt 25.000 dollar og en pakke som angivelig skal berike de nominertes sexliv. Med til denne gaven hører faktisk en liten vibrator som ifølge ekspertene kan gjøre underverker på dette området, skriverusmagazine.com.

En annen pakke, verdt 14.200 dollar, tilbyr "komplett livsstilsendring" med blant annet mineralanalyse og personlig kurs i organisk hjemmekokking.

Hvit, hvit Oscar

En av de store snakkisene rundt årets Oscar-prisutdeling er det faktum at samtlige 20 skuespillere som er nominert i de fire skuespillerkategoriene er hvite. Og det blir slått fast at nominasjonene i år generelt sett er de hviteste på flere tiår.

— Det er en skam at Akademiet har gjort så lite ære på afroamerikanske filmskapere i år. Det er helt uforståelig at bare hvite skuespillere er funnet verdig nominasjon til Oscar, sier TV-reporter og skuespiller Tanisha LaVerne Grant.

Hun skal dekke Oscar-gallaen for nettstedetBlackinamerica.com, og vi møter henne på den røde løperen utenfor Dolby Theatre, der hun forbereder seg til jobben.

Særlig oppbrakt er LaVerne Grant over at Ava DuVernay’s Selma , om Martin Luther Kings borgerrettsmarsj fra byen Selma til Montgomery i Alabama i 1965, er blitt kraftig forbigått. Filmen er kun nominert til beste film og for beste originale sang.

— Det er flere filmer laget av afroamerikanere som skulle vært nominert i år, og behandlingen av Selma er bare rystende. Det er utvilsomt en av de beste og mest banebrytende filmene i år, sier hun.

— Hvorfor er det slik?

— Akademiet er dessverre gammeldags og preget av hvite menn godt opp i årene. De har en lei tendens til å stemple en film med afroamerikanske skuespillere som en afroamerikansk film, ikke en amerikansk film. Selma er virkelig en film som forteller om en av de viktigste hendelsene i nyere amerikansk historie, og burde ha vært høyere verdsatt, sier hun.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.