Manuset er skrevet av sanger/sangskriver/romanforfatter Nick Cave, som også har skapt musikken, i samarbeid med Warren Ellis.

Australia i 1880 årene var et meget uferdig land, både materialistisk og åndelig. Livet var karrig og brutalt. Loven ble håndhevet svært fysisk og direkte. Lovløse grupper plyndret og voldtok, og de innfødte ble jaget som dyr, kun fordi de var innfødte.

Brødrene Burns var lovløse. De herjet territoriet med plyndringer, brannstiftelser og bisarre voldtekter.

Da de to yngste brødrene blir fakket, blir den mellomste stilt overfor et umulig og umenneskelig valg: Dreper du din eldre bror, som er den virkelig farlige av dere, skal den yngste av dere slippe å bli hengt.

Med dette som utgangspunkt fortelles det en ubarmhjertig historie. En historie som mest av alt ligner på en fortelling fra Det gamle testamente: En historie skåret ned til beinet, der bare hevn og familieære står tilbake. En historie som gir en svak stripe av nåde i de siste minutter.

Det er en streng film, både i sin struktur, i sitt vesen og rent bildemessig. Og sjelden har man opplevd en film hvor historien, selve substansen, går lytefri opp i en skulpturell enhet med bildestilen, rytmen, skuespillkunsten og den både skjebnetunge og folkloristiske musikken.

Knut Holt

The Proposition

Australia 2006

Regi: John Hillcoat

Manus: Nick Cave

Musikk: Nick Cave og Warren Ellis

Skuespillere: Guy Pearce, Ray Winstone, Danny Huston, John Hurt, David Wenham. Emily Watson