EVENTYRLAND: Silje Salomonsen og Fredrik Hana i en scene i Arild Østin Ommundsens siste spillefilm, "Eventyrland". Filmen har premiere 22. mars. Foto: Arild Østin Ommundsen
ANNE & ALET: Dokumentaren om de to seriemorderne fra Arendal kommer på kino i Arendal i august. Her en scene fra henrettelsen. Foto: Hergel Film

KRISTIANSAND: Arild Østin Ommundsen er mannen som satte Stavanger på filmkartet med "Mongoland" i 2000. Nå sammenligner regissøren filmmiljøet på Sørlandet med slik det var i Stavanger før den suksessrike lavbudsjettfilmen.

Det er mange som lager film her, og som ikke har blitt ødelagt av store budsjetter. Det er en glød her. Det er veldig likt slik det var i Stavanger før "Mongoland" , sier Østin Ommundsen til Fædrelandsvennen.

Stavangerregissøren fortalte om "Arilds metode" under arrangementet "Nye filmer – film på vei" i regi av Sørnorsk filmsenter og Cinemateket på Aladdin tirsdag kveld. Der viste han også klipp fra sin siste film, "Eventyrland", som kommer på kino 22. mars. Den er laget med "Arilds metode"; han har skrevet manus, regissert, filmet og klippet stort sett hele filmen på egen hånd.

Poenget er ikke å gjøre det billig, men å fri meg fra de store budsjettenes forpliktelser. Dette er den femte spillefilmen jeg lager, og nå vil jeg virkelig at publikum skal føle noe , sa han under arrangementet.

Tid til luksus

EVENTYRLAND: Silje Salomonsen og Fredrik Hana i en scene i Arild Østin Ommundsens siste spillefilm, "Eventyrland". Filmen har premiere 22. mars. Foto: Arild Østin Ommundsen

Østin Ommundsen spøkte med at hele filmteamet fikk plass i en bil under opptakene. Men for regissøren var det viktig å gjøre det slik, for at han skulle ha kontroll over filmen.— Filmen har blitt spilt inn over ett år, og den er filmet kronologisk. Dermed har jeg kunnet klippe underveis, og jeg får luksusen til å bearbeide hvert klipp slik jeg vil ha det , sa Stavanger-mannen.

— Har det vært noen ulemper med å gjøre det slik, spurte en av tilhørerne.

— På dette prosjektet har det ikke vært noen bakdeler for meg å jobbe sånn. Noen ganger har jeg gjerne tenkt at jeg skulle hatt litt hjelp, men det har vært veldig sjelden, svarte regissøren.

- Må bli en bedre fotograf

Kristian Landmark var en av de sørlandske filmskaperne som var kommet for å høste av Østin Ommundsens erfaringer.

Det høres fantastisk ut. Jeg skulle ønske jeg også kunne jobbet slik, men da må jeg bli en bedre fotograf først. Men det er fint at det er noen regissører i Norge som er så dedikerte , sier Landmark.

Hvis man vil kjøre den stilen, så har kanskje sørlandske filmskapere noe å lære av Arild. Jeg respekterer at han jobber slik, men vi har alle vår stil, og jeg ville ikke gjort det selv , sier Stephan Hergel, som allerede har laget to spillefilmer på lavbudsjett.

Ønsker samarbeid

Østin Ommundsen mener filmmiljøet på Sørlandet må samarbeide, og ikke konkurrere, om de skal følge i filmbyen Stavangers fotspor. Det har daglig leder av Sørnorsk filmsenter, Kirsten Bonnén Rask, jobbet med siden hun overtok senteret i januar i fjor.

— Bonnén Rask er en viktig samlende kraft. Da hun jobbet i Filmkraft Rogaland, opplevde jeg oss som samlet for første gang. Det fører til nye konstellasjoner, og det er viktig i en fersk filmby. Å hjelpe hverandre fram er veien å gå. Det er ikke en konkurranse, for man lager forskjellige filmer, sier Østin Ommundsen.

Jeg har lært mye av Stavangermiljøet. Du trenger noen sånne folk som Arild, som brenner for det de gjør. Jeg håper vi har noen slike typer i Kristiansand også. Miljøene i Stavanger og Kristiansand burde samarbeide, og danne en sterk enhet i Sørvest-Norge , sier Landmark.

Under arrangementet ble også kortfilmen "Et rom uten utsikt" vist. Filmen er basert på historien til Silje Marie Strandberg, som opplevde mobbing på barneskolen. Som 16-åring ble hun innlagt, og tilbrakte ti år i psykiatrien. Filmen brukes nå i skolesystemet, i regi av Den kulturelle skolesekken.

ANNE & ALET: Dokumentaren om de to seriemorderne fra Arendal kommer på kino i Arendal i august. Her en scene fra henrettelsen. Foto: Hergel Film

Stephan Hergel viste også klipp fra sin dokumentar "Anne & Alet", som kommer i august. Den handler om to søstre fra Arendal som på slutten av 1700-tallet ble dømt til halshugging etter å ha tatt livet av flere gamle damer med arsenikk.