Etter at han ble uteksaminert fra National Art School i Sydney i 2007, har den 32 år gamle kunstneren mottatt en rekke anerkjente reisestipender. Han har hatt gjestekunstneropphold i både Paris og Wien, og for tiden jobber Hawkes med å utvikle sine arbeider til Echigo-Tsumari Art Triennalen i Urada, Japan. Midt oppi alt dette har han tatt med seg kone og barn til Kristiansand, for å jobbe som gjestekunstner ved Agder Kunstsenter.

HAR MED FAMILIEN: Sønnen Miro (4) er med når pappa reiser på kunstnerekspedisjon til Sørlandet. Ifølge Hawkes har barna trivdes fantastisk godt i Kristiansand. - Norske barn virker så lykkelige! sier han. Foto: Thomas Hegna

Lyset

Ifølge kunstneren selv, har det vært veldig inspirerende, og i løpet av det korte oppholdet har han produsert seks verk som denne helga blir vist fram på Agder Kunstsenter.

— Jeg har alltid blitt dratt mot Skandinavia, og de ekstreme forholdene som er her. Lyset som forsvinner, for så å komme tilbake og være der konstant. Værforholdene og landskapet har fascinert meg lenge. Jeg hadde nok en litt romantisk illusjon om hva Norge var, og å komme hit har vært veldig inspirerende, sier Hawkes.

Ekstrem natur

Han forteller at han alltid har beundret kunstnere som Edvard Munch, og melankolien i bildene hans. Hawkes sier han også har lurt på om folk i Norge har en slik pulserende kreativitet nettopp fordi de påvirkes av de ekstreme forholdene de lever under, og om mørketid og forholdet til sola gjør at folk blir flinkere til å aktivisere seg med kunstneriske sysler. Etter fem uker på et Sørland kledd i sommerdrakt, innrømmer han at illusjonene han hadde har blitt utfordret, men at det ikke har vært noe negativt med det. Heller motsatt.

— Jeg blir ikke skremt av illusjoner som brister. Og jeg tror jeg hadde blitt mye mindre kreativ og mer kjedelig om jeg bare hadde levd med illusjonene og ikke oppsøkt dem. Jeg tror man trenger begge deler, og for meg er i hvert fall det å oppleve hvordan ting egentlig er veldig inspirerende, forklarer han.

HJEM IGJEN: Kunstneren jobber med en stor triennale i Japan for tiden. Kunstneroppholdet i Norge har vært en deilig avkobling, og en tid hvor han har latt kreativiteten løpe fritt. Foto: Thomas Hegna

Spontanutstilling

Australieren har aldri vært i Norge før, men sier han ønsket å komme til et sted hvor han kunne «leve som normalt» uten å stresse kreativiteten. I løpet av de fem ukene familien har oppholdt seg i Kristiansand, har de blandet seg med lokalbefolkningen og gjort helt vanlige ting som å bade i Stampa og ta båtturer i Skjærgården. Det har også blitt tid til et besøk på Nasjonalgalleriet i Oslo, og et besøk til den svenske kunstneren Andreas Eriksson. Et møte han selv sier var svært fruktbart og inspirerende.

Avtroppende vikar

Onsdag drar han og familien tilbake til Australia, og Hawkes fortsetter arbeidet med triennalen i Japan. Agder Kunstsenter måtte derfor hive seg rundt og arrangere en spontanutstilling med kunstnerens arbeider før han dro igjen. Derfor er det kun denne helga man får muligheten til å oppleve bildene i Skippergata.

— Det er fantastisk å se at en kunstner blir inspirert av å være her, og vi skulle så gjerne hatt utstillingen her lenger. Men det har vi rett og slett ikke råd til, og det er synd, sier avtroppende daglig leder ved Agder Kunstsenter Randi Thommessen.

Etter å ha vært vikar for Ylve Thon i et år, holdt hun fredag sin siste åpningstale i Kristiansand under utstillingen til Hawkes.