— Året mitt i 2013 var spesielt, sier Kyrre Haugen Sydness, for sørlendinger flest kanskje mest kjent som de siste års Kaptein Sabeltann.

Bergenseren var Arbeidsengelen og Guds høyre hånd i "Bibelen". Han spilte inn sesong to av suksessen "Lilyhammer". Han gjorde rollen som Kaptein Sabeltann, både i Kjuttaviga og ved filminnspilling i England, Marokko og Thailand. Og han spilte inn krimserien "Det tredje øyet", som har tv-premiere på mandag.

— Det har vært litt av en prosess, sier 41-åringen.

"Broen" og "Forbrytelsen"

Kyrre Haugen Sydness spiller politietterforsker Viggo Lust, som ikke har akseptert at datteren forsvant fire år tidligere. - Som research oppsøkte jeg en psykolog som har jobbet mye med sorg. Jeg gjorde et grundig forarbeid på de ulike fasene personer i sorg går i gjennom; hva fasene består i og hvordan de utvikler seg. Jeg håper det synes, sier Haugen Sydness. Foto: RUBICON TV/TV 2

"Det tredje øyet" har et budsjett på omtrent 29 millioner kroner, og er spilt inn på 100 dager. Sammenlignet med krimserier de selv ønsker å sammenligne seg med, som "Broen" og "Forbrytelsen", er budsjettet bare omtrent en tredjedel. Haugen Sydness mener de begrensede ressursene har gitt mer energi i arbeidet med serien.

— Vi har prøvd å lage en serie som er spennende, men som også berører. Jeg håper vi har klart å skape noe som har et hjerte, som handler om å ta vare på det viktige, om nestekjærlighet og om troen på det gode. Samtidig er det en krim, og den har sine mørke sider, sier skuespilleren.

Uoppklart forsvinning

I "Det tredje øyet" spiller Haugen Sydness politietterforsker Viggo Lust, som mistet sin datter uforklarlig for drøyt fire år siden. Forsvinningen er uoppklart, men Lust har ikke gitt opp håpet om å finne dattera. Og etter hvert begynner hun å vise seg for ham i drømmene hans.

— Viggo er realist, og som politi er han vant til håndfaste bevis. Han kjemper mot det, men til slutt hjelper drømmene han, sier Haugen Sydness.

— Drømmene er et ekstra element i serien, og skiller den ut fra andre krimserier. Det gir serien en ny dimensjon, og gjør den mindre forutsigbar, sier Trygve Allister Diesen, som har regissert de fire første episodene.

Sørlandsk regi

Diesen, som er fra Kristiansand, har tidligere laget serier som "Drømmefangeren" og "Torpedo". Han synes det var spennende å være med å utforme TV 2s store krimsatsing.

I serien viser datteren Christina, som forsvant fire år tidligere, seg for Viggo Lust i drømmene hans. Som realist og politietterforsker har han vanskelig for å godta det, men etter hvert opplever han at det hjelper, både i sakene han etterforsker og i jakten på datteren. Her er Viggo med sin daværende kone Sofie Lust (Marte Engebrigtsen) og datteren Christina (Ida Leonora Valestrand Eike) like før forsvinningen er et faktum. Foto: RUBICON TV/TV 2

— Det har vært intenst, morsomt og utfordrende på mange måter. Det blir som en spillefilm, der du er med på hovedcast og er med å sette premissene. Jeg kom også med forslag til hvem som kunne ta over, for jeg ønsket å gi det videre til en som kunne berike universet, sier Diesen.

— Jeg har jobbet med Trygve på "Drømmefangeren" og "Torpedo". At han var med, var en viktig forutsetning da jeg sa ja. Da visste jeg at det var ambisjoner for serien, sier Haugen Sydness.

Amerikansk tv

Diesen har også regissert to episoder i den amerikanske spionserien "The Assets". Høsten 2013 var han i Litauen, hvor de spilte inn episodene i serien som nå sendes på det amerikanske tv-nettverket ABC.

— Jobben der er lik det vi gjør her hjemme, men apparatet rundt er større og arbeidsdagene lengre, sier Diesen, som håper serien også vil bli tilgjengelig for norske seere.

Lager musikk til TV 2s krimsatsing

Thom Hell har produsert musikk til TV 2s storsatsing "Det Tredje Øyet" som har premiere mandag. Han bidrar med både instrumentalmusikk, samt vokal på singelen "Take Me Over".

Thom Hell Foto: Jon Anders Skau

— Thom Hell har laget musikken til "Det tredje øyet", og er nå aktuell med ny musikkvideo, skriver serien på sine Facebook-sider.Kristiansanderen har både lagd instrumental musikk til serien, og en singel som er med på å promotere krimserien. Hell har aldri lagd en musikkvideo med så høyt budsjett før.

— Jeg har aldri spilt inn en musikkvideo med så mange folk før. Det er veldig kult at TV 2 stilte opp med fult crew på 10-12 personer og ville lage musikkvideo. Det har ikke jeg råd til å gjøre. Det er bra for meg, og det er bra for TV 2, så det ble på en måte to fluer i én smekk, sier Hell til tv2.no

Hell ble først bedt om å skrive kun instrumentalmusikk, men fikk også en ide om å gjøre en låt med vokal.

— I hovedsak ble jeg bedt om å lage instrumentalmusikk til serien, men så tenkte jeg at det ikke skader å skrive en låt som kanskje kan brukes som vignett eller under rulleteksten. Jeg snakket med Kyrre Haugen Sydness, som spiller hovedrollen, og han fortalte om serien. Jeg skrev låta uti fra det, sier Hell til tv2.no.