OSLO: — Uenigheten gjelder hvor stor mengde vi skal ha på konkurransedelen av programmet. Vi i programkomiteen ønsket å redusere konkurransedelen, både den norske og den internasjonale, forteller nå avgått programkomitémedlem Helga Fjordholm til NTB.

«Etter lengre tids uenigheter om festivalens organisering, ble situasjonen tilspisset da daglig leder motsatte seg et enstemmig profilvedtak i programkomiteen, og styret vedtok å gi daglig leder avgjørende myndighet over programinnholdet. Dette er i strid med forutsetningene for knutepunktavtalen, og programkomiteen velger derfor å trekke seg», heter det i en pressemelding fra de seks medlemmene i programkomiteen.

Vil ikke endre

Styreleder i Kortfilmfestivalen, Solveig Solbakken, sier hun synes det er veldig synd at komiteen trekker seg.

— Men vi har sett en stund at dette ville komme, på grunn av uklarheter i hvordan vedtektene skal tolkes, sier Solbakken til NTB.

— I programkomiteen er det flat struktur, og det fungerer veldig greit så lenge man klarer å bli enige. Men når man ikke klarer å bli enige, må noen til slutt få bestemme, sier Solbakken.

Hun sier at styret støtter daglig leder Torunn Nyens vurdering om at det har gått for kort tid siden festivalen ble knutepunktfestival til å kunne gjøre store endringer i profilen, som de mener en reduksjon i konkurransedelen vil innebære.

Vurderer råd

Solbakken sier styret vil vurdere om man i fremtiden skal opprette et programråd uten beslutningsmyndighet, istedenfor en besluttende komité som i dag.

«Styret har etter vår mening begått en stor feil. De har omgått de formelle vedtektene og med et pennestrøk tilsidesatt 30 års tradisjon, innsats, kompetanse og kjærlighet til Kortfilmfestivalen», skriver den avgåtte komiteen.

Kortfilmfestivalen på Grimstad, som opprinnelig startet opp på Røros, feiret i 2007 30-årsjubileum. Festivalen fikk knutepunktstatus i 2006, og fikk til 2008-festivalen overført i overkant av 2 millioner kroner fra staten. I tillegg får de regionale tilskudd på 40 prosent av dette beløpet.