KRISTIANSAND: — Jeg hadde håpet at noen norske filmer, som «Tatt av kvinnen» og «Mars og Venus», skulle slått bedre an, medgir direktør ved Kristiansand kino, Petter Benestad.

I går kveld var det tid for den årlige julegrøt- og prisutdelingsseansen på Fønix, hvor kinosjefen tok seg tid til et tilbakeblikk på 2007. Det viste rundt ti prosents nedgang i kinobesøket fra fjoråret. De rundt 30 norske filmene - en økning på 10 fra i fjor - holder seg på tilnærmet lik markedsandel, nemlig 14 prosent.

— Vi anslår at besøket i 2007 vil lande på rundt 360.000 besøkende. Det er cirka 20.000 færre enn i fjor, sier Benestad.

Svikt fra Hollywood

Mens 2006 viste en oppgang, hadde besøket sunket igjen i årene før. En av grunnene antas å være at storfilmene fra Hollywood ikke helt har slått til etter år 2000. — Det ser ut til at amerikanerne er litt for opptatt av å følge opp tidligere suksesser i stedet for å utvikle nye manuser og ideer. Jeg tror publikum er litt lei av alle oppfølgerne og at det trengs fornyelse, påpeker han.

Flere «oppfølgerfilmer» havnet på besøkstoppen i år. Blant de ti mest sette, var det kun «Rottatouille» og «The Simpsons Movie» som ikke var deler av en filmserie. Og sistnevnte er for så vidt en oppfølger av selve tv-serien. Den tredje «Pirates of the Caribbean»-filmen, den femte «Harry Potter»-installasjonen, samt fjerde utgave av en hardtdøende Bruce Willis havnet alle på topp-fem. Piratene troner med 19.500 besøkende, foran Potter på 14.000. Familiefilm når flere

  • Det veldig positive er at barne- og familiefilmene har slått veldig godt an, og ser ut til å nå et mye bredere publikum enn tidligere, sier Benestad.

Han mener årets besøk, trass den lille nedgangen, har befestet og styrket Kristiansands posisjon som landets femte største kinoby. Før året er omme lanseres flere store julefilmer. Og han har store håp for 2008:

— Det kommer mye spennende norsk film. Nils Gaups film om Kautokeinoopprøret tror jeg kommer til å oppnå gode kritikker og gjøre det godt på festivaler. Så kommer blant annet grøsseren «Rovdyr», som jeg tror ingen har sett maken til, understreker han, som også har lokale visjoner for nyåret:

Lokal film viktig

  • Jeg håper det blir satt i gang enda flere filmproduksjoner på Sørlandet neste år. Vi har én i gang med Barnevandrerne. Kinoen har investert i den, og det kan godt tenkes vi gjør det med andre prosjekter vi har tro på også. Vi ser på hvordan «Varg Veum» har gått i Bergen og «Lange, flate ballær» har gått i Fredrikstad at lokale filmprosjekter betyr mye for kinoen.

På gårsdagens arrangement ble kinoens filmpris utdelt til gründeren Jan-Robert Jore i NorgesFilm.

Topp 5 besøk så langt i 2007:

1. Pirates of the Caribbean- At World's end: 19.452

2. Harry Potter og Føniksordenen: 14.318

3. The Simpsons Movie: 11.418

4. Die Hard 4.0: 11.165

5: Rottatoille: 10.071

Topp 5 besøk norsk film:

1. Olsenbanden jr.- Sølvgruvens hemmelighet: 8.782

2. Elias og kongeskipet: 6.152

3. Switch: 6.041

4. Svein og Rotta og UFO-mysteriet: 3.125

5. Tatt av kvinnen: 2.906