Les også: Fvn.nos spillblogg

Nintendo er nå et ustoppelig godstog med full fart mot den galaktiske skalaen av multinasjonal inntjeningsevne. Faktisk så har det japanske selskapet gjort det så bra i år at de trekker sin egen markedsføringskampanje for Nintendo Wii-konsollen på grunn av at de ikke klarer å dekke etterspørselen.

En talsmann for Nintendo i Europa sier til finanstidsskriftet Marketing Weekly at de nå tar en pause i markedsføringen fordi de "ikke vil fyre opp etterspørselen denne julen". Ikke dårlig for et forbrukerprodukt som allerede har fått ett år på baken.

Produserer 1.8 millioner konsoller i måneden Nintendo klarer fortsatt ikke å levere nok spillkonsoller til å dekke den globale etterspørselen. Og det til tross for at det nå lages ufattelige 1.8 millioner Wii-konsoller i måneden fordelt på en hel rekke fabrikker.

Den amerikanske nyhetskanalen WCBS Newsradio melde denne uken om store køer utenfor Nintendo-butikken Nintendo World på Rockefeller-senteret i New York. Hundrevis av mennesker tilbringer nå natten ute i håp om at butikken skal få inn nye forsyninger med Wii.

— Vi har vært her siden klokken to på natten, sier en av de som journalist Paul Murnane snakket med i køen.

— Og vi har kjørt i over to timer for å komme hit.

Flyvende høns Over hele USA meldes det nå om en fullstendig Wii-mangel i butikkene. Og i Storbritannia er Wii-konsollene nå like sjeldne som "høns som kan fly!" som en BBC-kommentator uttrykte det.

Snart tomt i nettbutikkene I Norge og i Norden forøvrig er ikke situasjonen like ille, men også her er det rimelig tynt i hyllene. Av alle de store nordiske nettbutikkene som adressa.no sjekket var det kun Kristiansand-baserte gamezone.no som hadde maskinen på lager - og det var kun 12 eksemplarer som etter all sannsynlighet er borte når du leser dette.

PS3 i medvind En annen konsoll som nå har fått fart under vingene etter en usedvanlig treg oppstart er Sonys Playstation 3. Etter prisreduksjonen i november har maskinene endelig begynt å tatt av i salg. En pris i underkant av Kr. 4000.- har tydeligvis falt nordmenn mer i smak enn den opprinnelige summen på drøye Kr. 6000.-. Men det faktum at PS3 nå endelig begynner å få et lite utvalg av eksklusive titler hjelper tydeligvis også.

Need for Speed også i år Både på anmeldernes egne årsbeste-lister og VG-lista ( Norges eneste offisielle salgsliste for spill) synes det å peke seg klart ut noen storfavoritter for julens julegaveinnkjøp. Electronic Arts er sin vane tro å finne helt på toppen med sin mangeårige Need for Speed -serie. I år med spillet «Pro Street» som er å finne på samtlige plattformer.

På korstog i Jerusalem Litt lengre nede finner vi «Call of Duty 4» og «Assasin's Creed». To spill som ser ut til å ha tatt både forbrukerne og anmelderne med storm. Sistnevnte er en helt ny franchise som plasserer spilleren i en historisk middelalder-setting som leiemorder. Og «Assasin's Creed» ser ut til å ligge usedvanlig godt ann når spillbransjen starter med å dele ut priser for årets beste spill i 2007. «Super Mario Galaxy» ser nå ut til å være en ytterligere drivkraft når det gjelder å selge Wii-konsollen. "Alle" som har eller som kjøper seg en Wii ser ut til å vil ha den italienske rørleggeren med på kjøpet.

Et annet spill som ukens reklamebillag i Obs! annonserte med som utsolgt er «Lego Star Wars: The Complete Saga». Et spill som finnes både på PS3, Xbox 360 og Wii, men som de fleste synes å foretrekke til en konsoll som nå er i ferd med å bli mangelvare.

På VG-listen i 115 uker! Den mest besynderlige, men likevel mest oppsiktsvekkende trenden i årets julegaverush på spillfronten er to gamle titler som står for. «New Super Mario Bros.» og «Nintendögs» har ligget på VG-listen i henholdsvi 75 og 115 uker. En stayer-evne som det i norsk spillsalg ikke finnes maken til. Også plattformen som disse to er laget til, nemlig Nintendo DS, ser på ingen måte ut til å ha nådd et metningspunkt. Vi har ennå ikke tatt igjen Japan der hver fjerde innbygger i landet eier minst èn DS, men at den håndholdte konsollen fortsatt selger i bøtter og spann hersker det ingen tvil om.