Mange norske radiolyttere har nok hørt den unge skottens single «Poison prince» på P3. Kanskje uten å vite om at det er en 20 år gammel skotsk ungjente som står bak, og at hun for tiden er et av de heteste nye navnene innenfor britisk musikk.

I studio hos Anne Grosvold

Kanskje noen også husker den lille brunetten som fredag 21. september gjestet «Grosvold» på NRK og fremførte nettopp denne hitsingelen i studio. Om ikke, er hun verdt å sperre øynene opp for. Men unge McDonald er ikke den som liker å skrike høyest om seg selv, og liker ikke å snakke om noe særlig annet enn musikken.

— Jeg er ikke en kjendis. Jeg hater det ordet, akkurat som jeg hater ordet berømmelse. Jeg har ingen fotografer som jager meg ned gata, og det kommer heller ikke til å skje, er den klare beskjeden vi får når vi har karet oss til et 15 minutters intervju med damen.

Avlyser aldri konserter

McDonald sitter for tiden på en turnébuss i England. Etter å ha spilt på flere av de største britiske festivalene i hele sommer, turnert ustanselig i Europa, drevet promoarbeid for plata «This is the life» og hatt uttallige opptredener på tv, ser ikke ungjenta noen grunn til å roe ned tempoet. Selv ikke når hun blir syk.

— Jeg fikk skikkelig influensa for litt siden, og det er vanskelig å komme seg når man lever et så hektisk og crazy liv som meg. Men jeg nekter å avlyse showene mine, jeg bare utsetter dem. Det er ikke noe som er verre enn å avlyse konserter. Det er jo det jeg lever for å gjøre, sier hun, og levner ingen tvil om at hun på det området er totalt forskjellig fra sin navnesøster Amy Whinehouse.

— Hun har nok sine grunner til å avlyse, men jeg liker ikke å gjøre det...

Skrev låt til Pete Doherty og Jake Gyllenhaal

McDonald har vakt oppsikt med sin singer/songwriter folk/pop/rock. Singelen «Poison prince» er blant annet en bønn til en av hennes musikalske helter, Pete Doherty (Babyshambles) om å kutte ut dopet og konsentrere seg om musikken. I tillegg er singel nummer to «LA» en sang dedikert til skuespilleren Jake Gyllenhaal, som hun forguder. Selv mener Amy hun bare skriver låter om hverdagsliv.

— Jeg har skrevet en sang hvor jeg nevnte et navn. Ellers skriver jeg om ting i hverdagen som opptar folk og som de kan relatere seg til, sier hun.

Lever for musikken

Og Amy har levd hverdagslivet. Hun har brukt ungdomstida på å tråle musikkfestivaler og feste med venner som alle andre. Men da hun hørte plata «The man who» med Travis, og så dem spille live, bestemte hun seg for å begynne å skrive egne låter.

— Travis har betydd alt for meg. Det var de som fikk meg til å begynne å spille gitar da jeg var 12 år. Siden har musikken tatt all min tid, og det liker jeg. Livet på veien og konsertene er det som betyr noe for meg. Jeg vet ikke hva jeg gjør om ti år, men jeg vil drive med dette så lenge jeg kan, sier hun, før vi pent får beskjed om at våre 15 minutter med det skotske stjerneskuddet er over og hun må videre til neste show.

Sjekk ut mer Amy McDonald på hennes myspace-side .