I år som i fjor har produksjonsselskapet bak «Farmen» valgt å konstruere ulike episoder på gården. Stabbur har blitt påtent, våpen har blitt avfyrt og skilt med påskriften «Kom dere vekk» er blitt plassert på gårdstunet.

På tv kan man se deltakere som reagerer med gråt, frykt og diskuterer hva som foregår, selv om både de og flertallet av seerne er inneforstått med at hendelsene er iscenesatte.

– Klart vi forsto at det var skuespill, men man tenker ikke på det der og da. Alt blir så realistisk, sier Vigdis Wanvik, en av deltakerne på årets «Farmen».

Folk stiller spørsmål

Da stabburet begynte å brenne midt på natten, tok Vigdis til tårene.

– Det var så ubehagelig. Man begynte å tenke på andre ting som kunne blitt brent. At vi kunne blitt brent inne.

Vigdis tror «Farmen»-fiksjonen hjelper positivt på programmets seertall og hun har fått mye respons fra publikum.

– Jeg får mange spørsmål der folk lurer på om dramaet er ekte eller ikke. Folk lever seg veldig inn i «Farmen», mener Vigdis.

Blir litt flau

Deltaker Ingunn Mjelde deler Vigdis' synspunkter:

– Selv om vi selvfølgelig skjønner at visse hendelser er konstruerte, blir det reelt og truende for oss når vi hører skyting på nattestid. Vi hadde så lite på «Farmen» og måtte derfor beskytte oss og gården, sier Ingunn som noen ganger blir litt flau av å se sin egen innlevelse på tv i ettertid:

– Noen ganger blir jeg litt sånn «Oj, det var kanskje litt i meste laget», ler Ingunn, men presiserer at hun er glad for at deltakerne levde seg inn i dramatikken.

– Det er viktig å lage god tv, konkluderer hun.

– Teit til tider

Mikkel Isak Eira som vant fjorårets «Farmen» tror også deltakerne automatisk begynner å tenke som for 100 år tilbake.

– Seerne grubler nok: «Hvorfor bryr de seg? Det er jo bare skuespill», men det er helt normalt at deltakerne lever seg inn i «Farmen»-boblen, sier Mikkel som også tror publikum fort kan befinne seg i 1908-tilværelsen.

Men Mikkel innrømmer at han til tider syns det blir litt for mye fiksjon på årets «Farmen».

– Det virker litt teit noen ganger, smiler han.

– Fremdeles reality

«Farmens» prosjektleder, Arild Brubak, syns det er bra at programmet får en tilleggshistorie.

– Vi har fortsatt med å konstruere hendelser ettersom det gir en ekstraopplevelse for både deltakere og seere, erklærer han og avkrefter at TV2 skaper dramatikk for å fylle sendetiden.

– Kan man ennå kalle «Farmen» et realityprogram når det er såpass mye fiksjon med i bildet?

– Ja, det mener jeg. Så lenge du blander en dokusåpe og et gameshow, er det for meg reality. Selve modellen med storbonde, tvekamp og utstemning har vi ikke rørt, konkluderer han avslutningsvis.

Hva mener du? Liker du «Farmen»-fiksjonen? Diskuter her.