I 1967 framførte McCartney «All you need is love» på direktesendt tv til hele verden sammen med kollegene i The Beatles. I 1972 ga han ut «Give Ireland Back to the Irish» med Wings. I 1982 ga han ut «Ebony and Ivory» sammen med Stevie Wonder. 25. september spiller han i Tel Aviv.

Israel

Israel var et landene The Beatles aldri besøkte på sine turneer. Som soloartist har Sir Paul heller aldri besøkt landet. Etter lang tids spekulasjon bekrefter nå McCartney at det blir konsert i Tel Aviv.

– Jeg har hørt så mange flotte ting om Tel Aviv og Israel. Å høre er en ting men å oppleve det selv er en annen. Vi har tenkt å ha en fin opplevelse og en fin konsert. Vi kan ikke vente på å komme ut der og rocke, uttaler McCartney på sin offisielle nettside.

Konserten finner sted under banneret «Friendship First».

Rasende

Mange Beatles-fans er skuffet over McCartneys kunngjøring. Flere menneskerettighetsorganisasjoner og anti-Israelgrupperinger protesterer også.

Nettstedet Israels60thbirthday.com mener for eksempel at McCartneys besøk vil bidra til å «legitimere apartheidstaten Israel».

Flere palestinske organisasjoner har brukt sterke ord for å beskrive McCartneys konsertplaner. Både organisasjonen Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel og The Palestine Solidarity Campaign protesterer. Den førstnevnte organisasjonen sammenligner en konsert i Israel i dag er like ille som en konsert ville vært i Sør-Afrika under apartheid-regimet.

«Vi oppfordrer deg til å holde verdiene frihet, likhet og fred for alle høyt gjennom å slutte deg til den voksende boikotten av Israels apartheid. Ingenting annet vil yte ettermælet til The Beatles rettferdighet» skrev organisasjonen i en pressemelding.

Protest

Da The Beatles etter planen skulle besøke Israel i 1965 avlyste myndighetene konserten og begrunnet det med at de fryktet at bandet ville ha negativ påvirkning på landets ungdom. Tidligere i år gikk Israels ambassadør i Storbritannia, Ron Prosor, ut med en offisiell beklagelse for dette.

Avviser

McCartney har ingen planer om å la seg presse til å avlyse. I et intervju med avisen Yedioth Ahronoth slår han fast at han gjør som han vil.

– Jeg har blitt kontaktet var flere ulike grupper og politiske grupperinger som har bedt meg om å ikke komme hit. Jeg gjør det jeg synes, og jeg har mange venner som støtter Israel, uttaler han.