KRISTIANSAND:

— Aller morsomst er det når politikerne er så fornøyde med hvordan de blir framstilt på tegningen at de i all hemmelighet får sekretæren eller en venn til å ringe for å bestille den. De aller fleste liker jo å bli tegnet selv om jeg latterliggjør dem, sier Morten Mørland på telefon fra London.

31- åringen fra Tromøy utenfor Arendal jobber som politisk tegner i The Times og denne uken kan 30 av tegningene hans beskues på Galleri Bi-Z. Selv kunne ikke karikaturtegneren være til stede på åpningen siden han jobber fast for London-avisen om sommeren.

Årets avistegner

I fjor ble Mørland kåret til årets avistegner i England, en gjev pris som henger høyt når flere av idolene hans fortsatt er i bransjen. Selv er han svært ydmyk på egne vegne og presiserer at prisen ikke lyder beste avistegner, men årets avistegner.

— Jeg tror jeg vant kåringen fordi tegningene mine har fått mye oppmerksomhet. I The Times har jeg fått jobbe med mange av de store politiske sakene. I tillegg har jeg et litt annet perspektiv på ting siden jeg er fra Norge, sier han. Det siste året har arendalitten logisk nok tegnet mange britiske parlamentsmedlemmer med utstrakt bruk av frynsegoder.

Opptatt av detaljer

  • Mange av de historiene er så latterlige at de faktisk er vanskelige å illustrere. Historien er liksom god nok i seg selv når politikerne har brukt skattepenger til å rengjøre vollgraven rundt huset sitt eller restaurere andehuset, sier Morten Mørland og ler.

— Hva tegnet du på siste arbeidsdag før helga?

— Torsdag tegnet jeg de to Miliband-brødrene Ed og David som begge kjemper om å bli ledere for Labour-partiet. De er nerdete med utstikkende ører og tettsittende øyne, med andre ord helt ypperlige å tegne.

Lagt merke til

Til tross for at han har gjort engelskmann av seg, tegner han fast for Agderposten hver lørdag. Utstillingen på Galleri Bi-Z er i regi av Agder Journalistlag som avholdt den årlige sommerkonferansen i helgen. Leder for konferansen Thomas Sommerset er glad for å kunne presentere Morten Mørland som årets utstiller. - Vi ønsket å løfte fram en lokal helt som har gjort det bra ute. Han er vanvittig flink og blir både sett og lagt merke til i England og her hjemme, sier Sommerset. Utstillingen henger til og med lørdag.