KRISTIANSAND: Amalie Skram-prisen er et reisestipend på 20.000 kroner, og det er Amalie Skram-selskapet i Bergen som står for tildelingen. Den finner alltid sted på Skrams fødselsdag, den 22. august. Årets prisvinner nedkom nylig med en sønn, og kunne derfor ikke være til stede under markeringen i Bergen, men selskapet sier i en pressemelding at det vil bli et eget arrangement med Mirjam Kristensen senere i høst.

I Amalies ånd

Amalie Skram-prisen tildeles hvert år en norsk kvinnelig skjønnlitterær forfatter som skriver «i Amalie Skrams ånd». Tidligere prisvinnere er blant annet Bergljot Hobæk Haff, Bjørg Vik, Herbjørg Wassmo, Eldrid Lunden, Toril Brekke og Linn Ullmann.

Juryen skriver blant annet i sin begrunnelse at «noe av det som kjennetegner Amalie Skram som forfatter er hennes livsalvor, hennes mot og hennes vilje til å gå tett på de vonde og smertefulle sidene av livet. Amalie Skram ønsket å skildre virkeligheten som den var. Det samme alvoret, det samme motet og det samme ønsket om å være sannferdig kjennetegner Mirjam Kristensen som forfatter. Mirjam Kristensens stemme er alvorlig, men underfundig, modig, men stillferdig, ærlig, uten å bli påtrengende. Hun viser at det er mulig å skrive virkelige gode romaner på under 150 sider».

Priser

Mirjam Kristensen er født i 1978, kommer fra Lyngdal og bor nå i Kristiansand. Hun debuterte i 2000 med romanen ”Dagene er gjennomsiktige”, og ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris. For ”De som er ute i regnværet” mottok hun Sørlandets litteraturpris. Hennes tredje roman ”En ettermiddag om høsten” utkom i 2006. I 2007 mottok Kristensen Bjørnsonstipendet (Bokhandlerforeningens forfatterstipend). I 2009 utkom romanen ”Et rikt liv”. For denne ble Kristensen nominert til P2-lytternes romanpris og Sørlandets litteraturpris. Hennes romaner er oversatt til tysk og fransk.