I helgen ble det nok en gang bråk rundt navnet «Gitarkameratene», og denne gangen ble navnestriden brakt helt til topps i norsk politikk. Statsminister Jens Stoltenberg stakk hånden inn i et vepsebol da han bestemte seg for å dra fra Oslo til Slemmestad for å holde sin hovedtale 1. mai. Deler av grunnen til at han holdt talen der var at artistene som ikke er Gitarkameratene, nemlig kvartetten Kurt Nilsen, Espen Lind, Alejandro Fuentes og Askil Holm.

Navn

Den svært så populære kvartetten har mange navn på folkemunne, men den offisielle betegnelsen skal ifølge manager Jan Fredrik Karlsen være «Lind/Nilsen/Fuentes/Holm». Arbeiderpartiet la ut følgende melding på partiets Twitter-profil morgenen 1. mai:

«Gratulerer med dagen alle sammen! Husk å følge Jens og de nye gitarkameratene direkte fra Slemmestad klokken 15 på arbeiderpartiet.no».

Dette fikk de opprinnelige Gitarkameratene Lillebjørn Nilsen, Øystein Sunde, Jan Eggum og Halvdan Sivertsen til å reagere. I en blogg på kvartettens MySpace-side brukte de sterke ord om behandlingen.

«We are pissed off», erklærte de enkelt og greit, og ganske ulikt dem på engelsk.

Den opprinnelige kvartetten gjorde stor suksess med sitt samarbeid, og navnetbråket dukket også opp da Lind/Nilsen/Fuentes/Holm gjorde suksess for første gang. Også den gangen reagerte de originale Gitarkameratene.

– Fire talentfulle artister har nylig latt seg bli omtalt med vårt navn. I all slags presse og media. Vi vil så gjerne gratulere disse kollegene med en velfortjent førsteplass på VG-Lista. Men dessverre ikke med vårt navn. Disse flinke musikerne kunne, som oss, med hell tatt seg bryet å finne sitt eget originale navn på sitt samarbeid. De er ikke amatører. Og de har et profesjonelt og kommersielt apparat rundt seg. Men har likefullt stjålet vårt navn, skrev kvartetten i 2006. Respekt

Slik lød resten av meldingen:

«We are pissed off by the fact that Norwegian press do not respect our unique name. Gitarkameratene. A perfect fitting name that Lillebjorn Nilsen came up with for us only. A name never before found in the Norwegian tongue. We are pissed off by our Prime Minister, Jens Stoltenberg, not having a clue. What with Norwegian culture and history?»

Lillebjørn Nilsen fulgte opp med flere meldinger rettet mot både NRK og Arbeiderpartiet på sine egen Twitter-profil.

«Selv det nå så historieløse arbeiderpartiet vet åpenbart ikke hvem Gitarkameratene er. Skremmende for kongeriket!».

Forsvarer

Jan Fredrik Karlsen understreker flere ganger i løpet av intervjuet at det er «Lind/Nilsen/Fuentes/Holm» som skal brukes.

– Jeg vil presisere at det ikke var statsministeren som brukte navnet «Gitarkameratene». Det har jeg poengtert flere ganger. Det var dessverre nettstedet til Arbeiderpartiet som gjorde feilen, sier han, og legger til at feilen ble rettet opp i raskt da han ga beskjed.

At de fire storselgende artistene i stallen hans går under mange navn på folkemunne er han klar over.

– Vi bruker utelukkende «Lind/Nilsen/Fuentes/Holm» i våre kampanjer og omtaler, men jeg vet jo at de har mange betegnelser. «Nachspielkameratene», «Hallelujah-kameratene», og «Gitarguttene» er bare noen av dem, sier Karlsen.

– Vurderte dere noen gang å gi kvartetten et eget navn?

– Vår vurdering var at «Lind/Nilsen/Fuentes/Holm» var best.

Hva synes du de bør kalle seg? Si din mening i debatten under.