At den hardeste delen av norsk metal har slått an i utlandet er ingen hemmelighet. At den kompromissløse musikken får støtte fra offisielt holdt i utlandet er imidlertid en smule mer sjeldent. Enslaved fikk imidlertid hjelp fra den norske ambassaden i Washington D.C. da de opptrådte der i forrige uke. Bandet fikk møte ambassadør Wegger Chr. Strømmen i forkant av konserten de gjorde på spillestedet 9:30 Club, og ifølge en pressemelding fra selskapet Indie Distribution diskuterte bandet og ambassadøren blant annet eksport av norsk musikk.

Konsert

Enslaved har holdt det gående siden 1991, og har etter hvert blitt belønnet med både spellemannspris og alarmpris. Ivar Bjørnson i bandet var godt fornøyd med møtet.

– Vi var invitert for å snakke om bandets historie, vår egen innsats i det amerikanske markedet og mer generelt om eksport av norsk musikk og da Metal spesielt. Vi ble tatt meget godt i mot av Ambassadør Wegger Chr. Strømmen og en stor gruppe medarbeidere fra ambassaden, skriver han i pressemeldingen.

Kultur

Bjørnson er imponert over kunnskapen de ansatte ved ambassaden la for dagen.

– Det ble en veldig interessant og fruktbar samtale. Senere på kvelden stilte en gjeng på fem menn og kvinner fra staben på konserten. Dette vet vi med stor sikkerhet med sikkerhet ettersom det kom «heia Norge»-rop fra VIP-seksjonen da vår frontmann Grutle Kjellson gjorde publikum oppmerksom på besøket fra ambassaden, melder han.

Svensk

Den amerikanske avisen Washington Examiner viet spalteplass til ambassadørbesøket, og gjorde et poeng ut av at Enslaved delte scene med det svenske bandet Opeth. Avisen snakket med kulturrådgiveren Anne Myklebust ved den norske ambassaden og spurte om hun så noen av sine svenske kolleger på konserten.

– Vi kjenner dem ganske godt, men vi så ingen av dem der, sa Myklebust til avisen.

Washington Examiner antyder dermed avslutningsvis at den norske ambassaden rocker en smule hardere enn sine svenske kolleger.