KRISTIANSAND: — Vi hadde perfekte forhold under opptakene. Bølgene var akkurat passe store til å skape litt dramatikk, samtidig som vi klarte å filme, forteller Eilert Munch Lund.

Han sluttfører i disse dager opptakene til dokumentarfilmen ”Krigsseilere – med æren i behold”. De par siste dagene har han, skuespillerne Lasse Lindtner og Øystein Røger, og en stab på 35 personer filmet på Bragdøya og i havgapet mellom Oksø og Grønningen.

— Det har vært noen fantastiske dager. Ikke minst har vi fått god hjelp fra folkene på Bragdøya som skaffet til veie alt vi trengte, blant annet en gammel livbåt, sier Lund som tidligere har produsert en rekke maritime dokumentarer.

Torpedert

Gjennom opptakene i Kristiansand har han dramatisert episoder som fem krigsseilere forteller om i filmen. Han har blant annet intervjuet kaptein Ragnvald Homme, som ble torpedert flere ganger under andre verdenskrig.

— Hommes skildringer av forholdene under, men kanskje mest etter krigen, er uvirkelige, men sanne. Han var en av dem som overlevde, og i dag arbeider han for å reise en støtte for å hedre krigsseilernes mødre, sier Lund. Det var 38.000 nordmenn som seilte under krigen, og hver tiende omkom på havet. I dokumentaren setter Lund fokus på de menneskelige- og samfunnsmessige sidene ved å følge krigsseilerne helt fram til i dag.

SKAMMELIG. - Sjøfolkene i handelsflåten ble med ett til levende skyteskiver da krigen brøt ut. Det var ikke Gud de skrek på der ute. Det var mamma de unge guttene ropte på mens de lå i det iskalde havet, forteller filmskaperen. Han mener behandlingen krigsseilerne fikk etter krigen er skammelig.

— De som overlevde fikk ikke anerkjennelse for sin innsats og ikke lønnen som de hadde krav på. Men i motsetning til en rekke andre aktører i dette dramaet – har de æren i behold. Den dårlige behandlingen har fortsatt helt opp til i dag. Så sent som i 2006 nektet Stortingets justiskomite å betale ut erstatninger til de ”glemte” krigsseilerne som satt i afrikansk fangenskap under krigen, påpeker Lund.

Livbåt

Opptakene ved Oksø med røyklagt sjø og bare horisonten i bakgrunnen, skal vise det marerittet krigsseilerne måtte gjennom etter å ha blitt torpedert og reddet seg i en livbåt. Mange livbåter var ikke større en 20 fot og beregnet på 28 mennesker.

— De var ikke en gang utstyrt med fiskesnøre, forteller Lund, som tror filmen vil få fram noen av redslene og lidelsene som krigsseilerne ble utsatt for. Lidelser som senere ble forsterket ved at krigsseilerne nærmest ble umyndiggjort etter krigen. Likevel klarte de aller fleste på en mirakuløs måte å skape seg et godt liv, sier Lund.

”Krigsseilere – med æren i behold” skal ha premiere i oktober, og det er produsentens håp at filmen blir vist på BBC eller en norsk tv-kanal.

FAKTA:

Munch Film as avslutter i disse dager produksjonen av en film/DVD/TV-program for Sjøfartsfilm as om krigsseilerne. Premiere 30. oktober 2008.08.06

De siste opptakene til filmen ”Krigsseilere – med æren i behold” er de par siste dagene gjort ved Oksø. Opptakene viser hvilke lidelser krigsseilerne måtte gjennomgå etter å ha blitt torpedert. Eilert Munch Lund er filmens regissør og produsent.

Filmen er den andre i en serie om vår maritime kulturarv. Første film, ”Norske sjøfolk”, kom i fjor høst. Etter krigsseilerne kommer en film om ”Maritime kvinner”. Eilert Munch Lund skriver manus, er regissør og prodsent for hele filmserien. Produksjonsleder er Åse Moen.