USA:KRITISK: "Veien til Guantanamo" er fortellingen om tre unge britiske muslimer av pakistansk opprinnelse osm ble fengslet i Afghanistan og sendt til Guantanamo-fengselet på Cuba. Foto: Filmweb.no

Filmen forteller om de såkalte «Tripton Three»: Tre unge britiske muslimer, oppvokst i Tipton, Birmingham av pakistanske foreldre, ble fengslet i Afghanistan og etter en tid sendt til den beryktede amerikanske basen Guantanamo Bay på Cuba. De ble holdt der i to år inntil de ble løslatt uten forklaring, uten unnskyldning.

Filmens svake punkt er at den engelske regissør Michael Winterbottom helt og holdent godtar de tre unges forklarning på hvorfor de var i Afghanistan i 2001. De ble tatt til fange sammen med talibanske krigere og plukket opp av US Marines.

De ble senere fraktet til Guantanamobasen på Cuba, der de hele tiden, ustanselig, ble anklaget for å tilhøre Al Qaeda.

Deres forhistorie virker konstruert, og konstruksjonen føles dårlig sammenheklet. Deres beveggrunner for Afghanistan-oppholdet kan i mildeste forstand sies å være naiv, umoden, faktaignorerende.

Med andre ord: en forstår meget godt dem som vil si at denne filmen er ubalansert.

Men hør: dette er deres versjon, dette er om hvordan de opplevde disse årene.

For filmens overordnede mål, bevisst eller ubevisst, blir en klar påpekning av USAs lovløshet i denne sammenhengen.

Gjennom sine poengterte, samtidig hektiske dokumentaropptak, sammenflettet med fiktive scener som utdyper og understreker og gir rom for refleksjoner, blir filmen en kraftig og fremfor alt uredd anklage mot USAs bevisste inhumane og direkte lovløse oppførsel på Guantanamobasen på Cuba.

Det sies i filmen sluttekst at over 700 mennesker har sittet der, av dem er rundt et dusin virkelig blitt dømt for terrorhandlinger.

Basen er fremdeles aktiv, det sitter over 500 mennesker der den dag i dag.

Og i så måte er filmen en viktig påminner.

Knut Holt

Veien til

Guantanamo

England 2006

Regi: Michael Winterbottom

Skuespillere: Riz Ahmed, Ewan Bailey, Steven Bechinham, Christopher Fosh