Morten Abel fikk hedersprisen

Morten Abel fikk hedersprisen under Spellemann-showet i Stavanger konserthus.

Publisert: Publisert:
  • Eivind Aarre
  • Leif Tore Lindø
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg hadde lyst å holde meg fast i Bjørn Eidsvåg og klemme ham i ti minutter. Det var et sjokk. Jeg skulle bare komme her og spille. Da jeg så bildene av meg sjøl forsto jeg det. Da ble jeg litt shaky, sier Morten Abel til Aftenbladet.

— Det betyr mye for meg at jeg vinner denne nå. Jeg har et norsk album på vei, og dette er enormt inspirerende. De neste ti årene skal jeg forsvare at jeg fikk denne prisen, sier Abel.

Morten Abel fikk prisen av Bjørn Eidsvåg. Foto: Fredrik Refvem

— Jeg skal spille om noen minutter. Jeg må stikke. men la meg si dette før jeg går: Det har vært enormt viktig for meg å ha hjemmepublikum i ryggen i alle disse årene. Det har vært noe av det stabile i livet mitt. Tusen, tusen takk til alle sammen, sier Abel til Aftenbladet.Det var en overrasket Morten Abel som mottok prisen.

— Tusen takk. Jeg har selvfølgelig ikke hatt noen sjanse til å forberede noen takketale, for jeg har vært konsentrert på at jeg skal spille senere i kveld, sa Abel på tv-sendingen etter å ha mottatt prisen.

- Takk til publikum

— Det vil gå en stund før dette synker inn. Jeg vil si tusen, tusen takk, først og fremst til publikum som har vært så tålmodige gjennom alle disse årene, og jeg vil også takke alle som jeg har jobbet med, sa Abel.

— Jeg vil trenge mange timer før jeg helt skjønner dette, men kan bare si tusen takk, nå, sa Abel.

Han fikk hedersprisen for sitt musikalske virke i Mods, The September When, Peltz og ikke minst som soloartist. Bjørn Eidsvåg delte ut prisen.

Morten Abel er forøvrig en av to artister som har vært Årets Spellemann både som soloartist og med band. Den andre er Morten Harket.

Det er ikke første gang Stavanger-artisten vinner Spellemann-priser. I 2001 stakk Abel av med hele tre priser som Årets Spellemann, popsolist og årets låt.

I fjor var det Anne Grete Preus som vant den gjeve hedersprisen.

- Et fyrverkeri av en artist

Dette var juryens begrunnelse for å dele ut prisen til Abel. Teksten ble lewt opp av utdeler Bjørn Eidsvåg.

— Årets hederspris går til et fyrverkeri av en artist, både musikalsk og visuelt. Etter 30 år i manesjen holder artisten seg fortsatt like ung og like aktuell, og konsertene hans glemmer man aldri - om det er solo eller i front av et band. Samtlige band artisten har vært en del av har satt varige spor i norsk musikkliv. Alle har et forhold til vinneren av årets hederspris - de fleste av oss elsker artisten, mens andre elsker å hate. Og multitalentet har ikke bare gjort seg bemerket som musiker, tekstforfatter og komponist, men også som skuespiller og forfatter.

— Etter en lang og omfattende karriere som på ingen måte er over, er det fristende å referere til gjennombruddet i 1981 hvor artisten synger om en gammel mann med dårlig kosthold som hele byen kjenner. Årets hederspris går ikke til Tore Tang, men til Morten Abel!

PS: Ikke alle er enig i at Morten Abel fortjente hedersprisen. VGs Thomas Talseth mener tildelingener uforståelig.

OgsåDagbladets Sigrid Hvidstener kritisk til tildelingen. - Hvorfor skal han få prisen nå? spør hun.

Se flere videoer fra lørdag kveld:

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.