SAKPROSA

Forlag: Kagge

Morsomt og velskrevet om byen

Los Angeles' enorme innflytelse på moderne livsstil.

LA er som kjent forkortelsen for byen Los Angeles, men de to bokstavene rommer noe mer, mye mer. Her møtes så mange av det moderne menneskets drømmer, samtidig som det er det samfunnet som mer enn noe annet former vår måte å leve på som har avgjørende innflytelse på virkeligheten, som politikk, handel og teknologi. Herfra kommer den kalde krigen, Nixon og Reagan, privatbilen og internettet, som på utrolig kort tid hare erobret kloden vår. LA er et samfunn grunnlagt av spekulanter, skurker, men også en dynamisk smeltedigel av mennesker med visjoner og evne til å tenke utradisjonelt.

Drømmene er knyttet til Hollywood med sine showbizstjerner og sin lederrolle i utviklingen av den moderne livsstil, særlig gjennom fjernsyn og film, og ikke bare på godt, LA har en massiv dopkultur med kokain som det foretrukne stoffet.

Skribenten Sindre Kartvedt er en kjenner av amerikansk kultur; han har bodd og arbeidet i LA i mange år. Nå har han skrevet en liten, morsom og underfundig bok om dette utrolig innovative samfunnet som har fått en så enorm betydning for det moderne mennesket. Byen selv har få av de kvaliteter vi forbinder med et bysamfunn, som for eksempel et klart definert sentrum. Når hele Amerika samles på torv og åpne plasser for å feire en begivenhet, er der ikke noe sted å gå i LA. Der er noe absurd over hele konstruksjonen LA.

Det kan i det hele tatt ikke legges vanlige mål på dette samfunnet på California-kysten, der motorveiene dominerer og intet er hva det gir seg ut for å være. Men i all sin uskjønnhet har byen altså maktet å «legge beslag på verdens forestillingsevne». Den er både virkelig og en forestilling på samme tid, en «metametropol», Kartvedts nye begrep.

LAs betydning er enorm. Den er det moderne Roma, men med en langt større rekkevidde og innflytelse over menneskers liv enn det gamle imperiet maktet. LA er en drøm, en konstruksjon, som har «kolonisert våre følelser og forestillinger,» skriver Kartvedt. I en viss forstand bor vi alle i California. Skal vi forstå vår egen tid, må vi først forstå Los Angeles, er Kartvedts påstand, før han avkler byen noen av dens hemmeligheter og viser hvordan våre ideer og holdninger og drømmer egentlig gjør oss til californiere. Morsomt skrevet, og ikke lite skremmende. Men romerne tapte sitt imperium, solen gikk ned over det britiske samveldet og med Kartveits konklusjon «Tiden fortærer alt» vil også LA en dag være mest av interesse for historikere og arkeologer. Men det er nok et godt stykke dit.