Sommer og ferie og regnet øser ned for ørtende dag på rad. Ja, i alle fall føles det sånn. Det har riktignok vært noen ordentlige smeigedager innimellom, men for mange kan det aldri bli nok sol. For min del ønsker jeg imidlertid sommerregnet velkommen for da kan jeg sitte inne og se film med god samvittighet, men for de fleste andre er det ganske så deprimerende når sommerferien minner mer om høstferien.

Ungene kjeder seg så mye at de har begynt å leke Tarzan i gardinene, eller holder på å ta livet av hverandre hver gang du snur ryggen til. Frykt ikke, bare sett på en film eller serie.

For de minste, eller for hele familien samlet, anbefaler jeg animasjonsfilmene «Tarzan» (1999), «Surf’s Up» (2007) og «Rio» (2011). Førstnevnte er historien om Tarzan akkompagnert av Phil Collins fabelaktige soundtrack. Den er spennende, rørende, litt trist og veldig morsom, og så er det bedre for interiøret å se på jungelhelter enn å prøve å være dem. «Surf’s Up» er laget som en mockumentary og er utrolig morsom og full av fargerike karakterer, og «Rio» er en herlig miks av smektende sambarytmer, humor og spenning.

For de voksne kommer jeg ikke utenom «Hjelp, vi må på ferie!» med Chevy Chase. Humoren er tørr og vitsene billige, men det funker. Av nyere årgang kan jeg anbefale «The Way, Way Back» (2013) med Sam Rockwell, Liam James, Toni Collette og Steve Carrell, om en sommer som fullstendig endrer livet til tenåringsgutten Duncan. Vil du hete opp sommerstemningen litt kan du se «Focus» (2015) med Will Smith og Margot Robbie, som er en sexy film om profesjonelle svindlere. Svært underholdende, og du vet aldri helt hvem som svindler hvem.

Er du i humør til en typisk «feel good»-film, kan du se Netflix-filmen «The Fundamentals of Caring» (2016) med Paul Rudd, Craig Roberts og Selena Gomez. Filmen handler om tenåringsgutten Trevor som lider av en sjelden muskelsykdom, og omsorgsarbeideren Ben som sliter med å takle sin sønns død. Sammen finner de veien videre blant annet gjennom deres morbide sans for humor.

Hvis du er i humør for noe litt mer mørkt og mystisk, er Netflix-serien «Stranger Things» (2016) med blant andre Winona Ryder et godt alternativ. Serien har nostalgiske referanser til 80-tallet hvor nerdete smågutter er heltene og militæret holder på med hemmelige eksperimenter, og den er tydelig inspirert av filmer som «E.T.», «The Goonies» og «Stand by Me».