KRISTIANSAND: — Det er vanskelig å si hvor lang tid vi trenger for å bygge opp den nødvendige bufferkapitalen, men mye bør være gjort i løpet av fire-fem år, sier styreleder Ansgar Gabrielsen til Fædrelandsvennen.

Imidlertid vil han til høsten vurdere om det er økonomisk forsvarlig å åpne for mindre tildelinger fra Cultiva Express Kunst og Idrett til unge utøvere. Det lille underbruket av stiftelsen ble også stengt før jul.

— Da vi stengte, lå det som en forutsetning at vi skulle vurdere Cultiva Express på nytt, og det vil vi gjøre til høsten, sier Gabrielsen.

Risikoanalyser

Fredag ledet han et styremøte som var kjemisk fritt for tildelinger til kulturlivet. Til gjengjeld var det proppfullt av risikoanalyser, porteføljesammensetning, aktivaklasser, allokeringsrammer og andre økonomiske lekkerbiskener, utpenslet i et språklig nokså tungt vedlegg til styrepapirene på ikke mindre enn 70 sider.For etter at Cultiva stengte døren og slukket lyset 13. desember i fjor, er stiftelsen i ferd med å opparbeide seg den hardt tiltrengte bufferkapitalen som er nødvendig for at de skal kunne åpne butikken igjen. Bufferkapital er den reservekontoen som skal kunne dekke fremtidige tap på plasseringen av stiftelsens om lag 1,4 milliarder kroner.

Denne kapitalen var ved årets utgang om lag 23 millioner, og har nå steget til 40, men tallet 200 millioner er nevnt som et ønsket mål for reservekassen. For å nå dette målet, må stiftelsen forvalte pengene sine på en måte som gir større avkastning, Det vil si vri investeringene fra trygge plasseringer i bank og obligasjoner over mot aksjemarkedet.

Hovedstrategien er å øke andelen plassert i aksjer trinnvis, slik at den på sikt stiger fra om lag ti prosent av kapitalen til opp mot 60 prosent.

Uforståelig

Styret vedtokf redag å gå videre med den nye kapitalforvaltningsstrategien, men bare styremedlem Kirsti M. Hjemdahl, til daglig forsker ved Agderforskning, innrømmet at hun hadde problemer med å forstå det 70 sider lange vedlegget proppet med økonomiske analyser fra ulike spesialister.

— Dette er ikke mitt felt, men det er mitt ansvar å skjønne hva jeg stemmer over, sa hun.

Hun kritiserte saksfremstillingen som inneholdt sprikende vurderinger fra ulike hold, og sa hun hadde store problemer med å finne ut av hvem som anbefalte hva.

— Det er ikke bare kulturvitenskapen som er upresis, det gjelder økonomien også, sa hun.

Kjempenedtur

Hjemdahl var imidlertid det eneste styremedlemmet som ikke deltok på et todagers seminar med Cultivas investeringsråd i februar. Forfatter Øystein Lønn opplyste at seminaret hadde kastet et forklarelsens lys over hans økonomiske forståelse av Cultiva:

— Jeg fikk en kjempenedtur, situasjonen var mye svartere enn jeg trodde, sa han, og understreket at han støttet helhjertet opp om den nye kapitalforvaltningsstrategien.

— For de som i fremtiden lurer på hva som skjedde med Cultiva, er det dumt at forklaringene ligger i et muntlig seminar og ikke i sakspapirene, repliserte Hjemdahl.

— Dette er en skjønnsvurdering, og ut fra det vi har hørt og lest vil den nye strategien etter min mening bety en veldig forsiktig og forsvarlig oppbygning av bufferen, sa Terje Næss.

Til slutt var det et enstemmig styre som ga administrerende direktør Erling Valvik velsignelse til å gå videre i arbeidet med de nye pengeplasseringene. Etter de dramatiske nedskjæringene, er Valvik nå stiftelsens eneste ansatte.