KRISTIANSAND: — Med denne kunstplanen har vi ingen garanti for at sørlandskunsten får gjennomslag. Jeg mener denne saken er i en særstilling som gjør at man kan gå utenom regelverket, sa ordfører Arvid Grundekjøn (H) i formannskapet onsdag formiddag.

Bølgene har de to siste ukene gått høyt rundt utsmykkingen av det nye rådhuskvartalet, etter at kommunalutvalget stilte seg skeptisk til det offentlig utnevnte kunstutvalgets plan. Ordføreren har vært blant de sterkeste talsmennene for at planen ikke i tilstrekkelig grad ivaretar det lokale kunstuttrykket, og kommunalutvalget bad for to uker siden kulturkontoret utarbeide en helhetsplan for hele det nye rådhuskvartalet. Denne planen ble onsdag presentert for formannskapet av kulturdirektør Stein Tore Sorthe.

Det borgerlige flertallet var imidlertid ikke helt tilfreds med helhetsplanen og vil sende spørsmålet om utsmykking videre til bystyrebehandling. Å forbigå kunstutvalgets innstilling vil være et brudd på regelverket bystyret vedtok i 1996, og det må derfor et bystyrevedtak til for å gå utenom det.

Debatten i formannskapet var frisk, og AP gikk hardt inn for å overlate utsmykkingsspørsmålet til det offentlig oppnevnte kunstutvalget.

— Sørlandskunst? Hva er det? En kunstner skal vurderes ut fra kvaliteten på det han lager, og ikke ut fra om han bor i Høvåg eller Skippergata. I noen tilfeller må vi politikere erkjenne vår egen inkompetanse, sa APs gruppeleder Terje Næss.

Høyres forslag om å sende spørsmålet videre til bystyret ble vedtatt mot APs og Venstres stemmer.